Wat is liefde? Oh la la…laten we het samen eens bekijken
Wat is liefde? Liefde is een stemming, een gevoel dat we aan onszelf signaleren en in onszelf ervaren. Wat is liefde nog meer?
Voordat ik verder ga over dit onderwerp wil ik graag nog een keer heel even benadrukken, dat wij als mens zijn geen enkelvoudig wezen zijn. Wij als mens zijn een samenstel van Ziel, Geest en Lichaam en wij hebben allemaal onze behoeftes op elk van deze 3 niveaus van ons bestaan.

Een voorbeeld: als er een frustratie is (en of ontstaat) op een van deze niveaus dan kan dat onze drie-eenheid  uit balans brengen.

Doch als er aan alle 3 de behoeftes wordt voldaan, dan voel je een gelukzalig gevoel waardoor er in je hele wezen een gevoel van welbehagen ontstaat. Hoe mooi klinkt en of voelt dat?

Iedereen man en of vrouw bezit bij zijn geboorte een unieke en absolute waarde, we zijn geschapen naar het beeld en de gelijkenis van God. En God is onvoorwaardelijke liefde!

Wat is liefde?

Maar nu even terug naar de vraag: wat is liefde? Die vraag is eigenlijk heel simpel te beantwoorden en te begrijpen. Een liefde hoeft bij lange na niet perfect te zijn, als ze maar oprecht en puur is. Daarnaast bestaat een liefde niet uit 1 facet, maar uit meerdere facetten.

Liefde betekent dat je een prettige omgang met elkaar hebt, dat je beiden jezelf bij elkaar kunt zijn en elkaar respecteert en bemint zoals het hoort. In dat geval staat je geliefde partner: niet boven je, niet beneden je, maar naast je!

De allermooiste liefde is natuurlijk de onvoorwaardelijke liefde, deze is namelijk niet gekoppeld aan voorwaarden. Daardoor is het de allermooiste liefde die er bestaat.

Naast de onvoorwaardelijke liefde heb je natuurlijk ook nog de voorwaardelijke liefde. Bij een voorwaardelijke liefde wordt je meestal geliefd op grond van je kwaliteiten. Doch als iemand alleen maar geliefd wordt door zijn of haar kwaliteiten, dan laat dat meestal ook twijfel achter.

Bovendien heeft een “verdiende” liefde soms een bittere nasmaak. In die zin, je wordt niet om jezelf bemind maar alleen omdat je de ander genoegen doet, met weet ik wat.

Wat is liefde nog meer? Wanneer ons gevraagd wordt om “onze naasten te beminnen zoals onszelf ”, dan houdt dit natuurlijk in: dat alles wat we voor onze naasten zouden willen doen, dat we dat ook in de eerste plaats ook voor onszelf doen. Zie het als een vorm van een koppeltransactie.

Als je een liefdesrelatie zit, dan moet je dus eigenlijk van 2 personen houden: van jezelf en van je partner. Het is onmogelijk om de een wel te lief te hebben en de ander niet. Want anders zou je jezelf verliezen en dat is het allerergste wat je kan overkomen. Stel je de volgende vraag: denk ik even vriendelijk en liefdevol over mezelf dan over diegene waar van ik het meeste hou? Dit zorgt namelijk voor een evenwichtige liefde, die wel zo belangrijk is.

Na de nodige teleurstellingen, gemis van genegenheid, pijn en of verdriet , kun je jezelf wel eens afvragen: wat is liefde? Als het waar is dat we geschapen zijn om intens te leven, waarom zien we ons dan soms verzeild raken in een ongelukkige situatie? Een situatie waarin we vaak niets anders kunnen doen, dan er maar het beste van maken?

Blijkbaar ontbreekt er op dat moment in je leven iets wat onmisbaar is om tot volledige ontplooiing in de liefde te kunnen komen. Dan moet er toch ergens, op de een of andere manier iets misgegaan zijn? Of vraag je bij jezelf eens af of je niet in een relatieverslaving zit en of zat?

Een echte liefde zorgt ervoor dat de Ziel, Geest en Lichaam samen opgaan. Als het lichamelijke ver vooruit loopt op de geest dan is dat meestal geen goed teken. Als het geestelijk ver vooruit loopt op het lichamelijke dan is dat ook meestal geen goed teken. Het is van uitermate belang dat ze samen op gaan en op blijven gaan.

Een voorbeeld: mensen veranderen vaak niet maar het is de manier, waarop ze naar elkaar gaan kijken die opeens kan veranderen. Als je jezelf in de geest afgesloten hebt voor de ander, dan kun je jezelf nog maar moeilijk openen op lichamelijk gebied en dan ontstaat er een onbalans. Het is dus van belang dat de Geest en het Lichaam samen opgaan en blijven opgaan en dat ontstaat vanzelf als je elkaar oprecht lief hebt.

Wat is liefde nog meer? Liefde is een stroom van gevoel, het is een positieve energie die bevordering geeft voor het scheppen van een goede en hechte band. Een oprechte liefde opent heel veel deuren, die normaal gesproken gesloten zouden blijven.

Wat is liefde nog meer? Een oprechte liefde houdt ook in dat je jezelf kwetsbaar naar de ander toe wilt en durft op te stellen. Liefde zorgt ervoor dat je jezelf “doorzichtig” voor de ander wilt maken. Als beiden partners dit op deze manier naar elkaar toe kunnen, dan komt dat de relatie uiteindelijk alleen maar ten goede. Op die manier ontstaat er een echte vertrouwensband. Vaak roept openheid, openheid op. En geslotenheid, geslotenheid op. Aan dit kompas zou je zelf bewijze van spreken kunnen vasthouden.

Wat is liefde nog meer? Een oprechte liefde houdt ook in, dat we openstaan voor zelfinzichten en zelfkennis. Want een oprechte liefde leert ons ook dat we een opbouwende kritiek kunnen verwelkomen. Het eerste proces speelt zich af in de geest en op een gegeven moment gaat zich dat vanzelf zichtbaar maken. Geef hem of haar de tijd om het te kunnen omzetten. Niet iedere man en of vrouw is even snel, allemaal functioneren we op onze eigen manier. En ook dat moeten we respecteren.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.
11 Signalen Die Erop Duiden Dat Iemand Jouw Ware Liefde Is
Geloof jij in de ware liefde? Dat er ergens een ware liefde voor jou rondloopt? Iemand die echt voor jou gemaakt is en waarbij alles klopt?
Iemand waarbij je jezelf echt diep gelukkig voelt?  Iemand die niet alleen je lover is maar ook je vriend en maatje. Of een tweelingziel?

Ik wel. Ik geloof in de ware liefde. Ik geloof erin dat sommige mensen echt voor elkaar gemaakt zijn en veel beter bij elkaar passen dan anderen. Je hebt namelijk ”gewone” relaties en relaties waarvan je gewoon weet; oke dit is ANDERS! Dit gaat veel dieper.

Maar hoe herken je nu zo’n ware liefde? Is er een soort van test om te checken of iemand je ware liefde is?

Een test zou ik het niet noemen maar er zijn wel een aantal signalen waar je op kunt letten.

Hier komen ze.

1) Jullie delen echt alles met elkaar

De een weet jouw diepste geheimen en de ander simpelweg niet. Als je het hebt over de ware liefde dan is één ding duidelijk. Je kunt niet alleen alles aan hem of haar vertellen maar je wilt het ook. Je voelt een innerlijke drang om je diepste geheimen met je geliefde te delen zodat jullie echt alles van elkaar weten.

2) Jullie voelen elkaar echt goed aan

Heb je dit ooit al een keer gehad met iemand?Dat jullie elkaars zinnen met gemak kunnen afmaken. Dat jullie weten waar de ander aan denkt. Dat jullie van elkaar weten hoe de ander zich voelt in een specifieke situatie of hoe de ander zal reageren? Dat jullie weten hoe de ander over een bepaald onderwerp zal denken? Als je elkaar zo goed kunt aanvoelen is dat echt een goed teken! Dit is namelijk een kenmerk van een ware liefde.

3) Jullie delen dezelfde toekomst visie

Jij en jouw ware liefde delen in grote lijnen dezelfde toekomst visie. Jullie denken precies hetzelfde over kinderen, waar jullie zouden willen wonen, hoe jullie het financiële plaatje gaan regelen en alle andere zaken. Als je bijvoorbeeld altijd al in het buitenland hebt willen wonen zul je zien dat jouw ware liefde een vergelijkbare droom heeft, of krijgt.

4) Jullie vinden dezelfde dingen belangrijk

Tijdens de gesprekken met jouw ware liefde kom je erachter dat diegene over veel dingen precies hetzelfde denkt.Het is niet zo dat jullie over alle kleine details hetzelfde denken maar over extreem veel dingen zijn jullie het helemaal eens. Jullie denken bijvoorbeeld hetzelfde over de relatie met (schoon)ouders, kinderen, verjaardagen, religie, vakanties, opleidingen, etc.

5) Zonder moeite kunnen jullie eindeloos veel praten

Soms praat je met iemand en merk je dat het echt lastig is om het gesprek op gang te houden. Echt een gebrek aan gespreksstof. Nou met je ware liefde zal dat dus niet het geval zijn. Grote kans dat jullie niet meer kunnen stoppen met praten wanneer jullie eenmaal begonnen zijn. Er is genoeg gespreksstof, alles lijkt vanzelf te gaan. Er komt geen einde aan de hoeveelheid woorden.

6) Jullie kunnen het makkelijk oneens zijn met elkaar

Jij en je ware liefde denken over veel dingen hetzelfde maar natuurlijk niet over alles. Jullie beseffen dat het normaal is om af en toe een meningsverschil te hebben en laten elkaar vrij in het hebben en vormen van een eigen mening. Jullie proberen elkaar niet te veranderen, jullie accepteren elkaar hoe jullie zijn.

7) Jullie kunnen jezelf zijn bij elkaar

Soms ontmoet je iemand en kun je niet echt jezelf zijn. Echt een onprettig gevoel toch? Het liefste probeer je diegene te vermijden. Dat is bij jouw ware liefde dus niet het geval! Je weet en voelt dat je echt jezelf kunt zijn en de ander kan ook zichzelf zijn bij jou. Jullie hebben niet de drang om jezelf beter voor te doen. Dat hoeft ook helemaal niet want jullie houden van de ander zoals die is.

8) Jullie hoeven geen aandacht van anderen

Jij en je ware liefde zijn zo dol op elkaar dat jullie geen behoefte hebben aan aandacht van anderen. Dat wordt ook overduidelijk op het moment dat een van jullie twee versiert wordt. Of ja, wanneer een buitenstaander een van jullie probeert te versieren. Diegene wordt compleet genegeerd of er wordt hem of haar duidelijk gemaakt geen tijd te verspillen en een ander te zoeken. Jullie flirten niet met anderen, alleen met elkaar! Anderen zijn totaal niet interessant.

9) Jullie vertrouwen elkaar volledig

Als het aankomt op vertrouwen dan zit het tussen jou en je ware liefde helemaal goed. Jullie kunnen elkaar niet alleen vertrouwen op het gebied van vreemdgaan maar ook op het gebied van andere belangrijke zaken. Daarnaast vertikken jullie het ook nog eens om elkaars geheimen te delen met anderen. Alles wat tussen jullie tweeën moet blijven blijft dat ook.

10) Jullie steunen elkaar ten alle tijden

Als een van jullie tweeën het moeilijk heeft kan diegene altijd rekenen op de steun van de ander. Jullie nemen de uitspraak ”in goede maar ook slechte tijden” beiden zeer serieus! Als de een lijdt dan lijdt de ander ook. Heeft de een plezier, dan heeft de ander ook plezier. Jullie zijn werkelijk twee handen op één buik.

11) Jullie kunnen veel lachen met elkaar

Er is niet alleen veel romantiek tussen jou en je ware liefde maar ook humor. Jullie kunnen met zijn tweetjes de grootste lol hebben en eindeloos lachen. Niet alleen om grappige filmpjes, momenten of mensen maar ook om elkaar. Uiteraard wel op een positieve manier. Jullie delen dan ook vrijwel dezelfde humor.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.
Onvoorwaardelijke Liefde, is iets wat heel bijzonder is. Hoe herken je het?
Wat is het verschil tussen onvoorwaardelijke liefde en voorwaardelijke liefde? Stel dat je al twee jaar samen bent met je partner en jullie erg gelukkig zijn. Opeens gebeurt er iets.
Door onmacht verlies jij je werk met als gevolg dat je inkomsten wegvallen. Al snel kom je erachter dat je partner niet meer zo geïnteresseerd in je is. Ra, ra, ra hoe komt dat? Er wordt geen liefde meer getoond, geen begrip, je wordt opeens afgesnauwd, etc.

Wat is hier aan de hand?

Het is waarschijnlijk erg pijnlijk om te horen maar het lijkt erop dat je een partner hebt die je voorwaardelijk lief heeft (vallen de voorwaarden weg, blijft er nauwelijks nog iets van liefde over).

Een gebrek aan onvoorwaardelijke liefde wilt simpelweg zeggen dat iemand allemaal voorwaarden stelt aan de liefde voor jou. Zodra je niet meer aan die voorwaarden voldoet valt de liefde ook (deels) weg.

Een aantal voorbeelden

Iemand die op een voorwaardelijke manier van de ander houdt denkt bijvoorbeeld, ik hou van diegene zolang:

 • Hij 2500 euro per maand verdient
 • Ze niet al te veel rimpels heeft
 • Hij mij nooit tegenspreekt
 • Ze altijd aardig is tegen mij
 • Hij niet met vrienden gaat stappen
 • Ze nooit zonder mij op vakantie gaat
 • Hij of zij mij een luxe leventje laat leiden
 • Etc.

Iemand die op een onvoorwaardelijke manier van de ander houdt denkt bijvoorbeeld, ik houd van diegene ongeacht:

 • Hoeveel hij verdient
 • Hoeveel rimpels ze vertoont
 • Of hij tegen mij in gaat
 • Of ze soms vervelend doet
 • Of hij soms alleen met vrienden op stap wilt
 • Of ze een keer met vriendinnen op vakantie wilt

Zoals je ziet is onvoorwaardelijke liefde veel beter dan voorwaardelijke liefde.

Als je inderdaad een partner hebt die het begrip onvoorwaardelijke liefde niet kent zou ik mijzelf afvragen of ik wel bij zo’n persoon wil zijn.

Echter is er nog iets waar we rekening mee moeten houden.

Waar ligt de grens?

Wanneer kun je zeggen: Oke, nu weet ik zeker dat jouw liefde geen onvoorwaardelijke liefde is…Hoe bedoel ik dat precies?

In een relatie en vooral ook de in maatschappij dien je jezelf op een bepaalde manier te gedragen wil je mee kunnen doen.

Is het dus onredelijk wanneer iemand verwacht dat je:

 • Jezelf gewoon goed verzorgt
 • Aardig bent tegen de mensen in je omgeving
 • Op zijn minst naar werk zoekt
 • Meehelpt in het huishouden
 • Begrip toont voor elkaar
 • Iemand een beetje vrijheid gunt
 • Niet agressief bent
 • Etc.

En bijvoorbeeld de relatie beëindigt omdat jij besloten hebt jezelf niet meer goed te verzorgen, nooit mee te helpen in het huishouden, of iemand geheel te claimen?

Dat is een belangrijke vraag.

Hoe denk ik erover?

Onvoorwaardelijke liefde of toch niet?

Ik geloof dat je samen een relatie bent aangegaan en daarom beiden onvoorwaardelijke liefde moet geven maar er is een grens uiteraard. Op een bepaald moment is het niet meer mogelijk om van iemand te houden. Mensen veranderen niet zo snel, maar de manier waarop ze opeens naar elkaar gaan kijken die kan wel opeens veranderen.

Stel dat een van de twee opeens:

 • Gewelddadig wordt
 • Gaat kleineren
 • De ander voor schut gaat zetten
 • Geen begrip meer toont
 • Niet meer open staat voor een fatsoenlijk dialoog
 • Etc.

Dat zijn allemaal dingen waardoor iedereen ongelukkig zou worden. Het is dus logisch wanneer een van de twee om zulke redenen een relatie zou beëindigen. Dat zijn dan ook geen ”oppervlakkige” redenen.

Wanneer iemand echter een relatie beëindigt om redenen die erg oppervlakkig zijn dan kun je, in mijn ogen, zeker weten spreken over een voorwaardelijke liefde.

Zo bekijk ik het in ieder geval.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.