Leven in het nu, het verleden los laten hoe doe je dat?
Je verleden kan een macht zijn die ten goede in je leven kan werken. Doch je verleden kan soms ook in je nadeel uitwerken omdat het bepaalde situaties in de weg kan staan.
Als je merkt dat zo is, dan kun je er beter aan gaan werken om je verleden los te laten. Let it come, let it go!

Als je het gevoel hebt dat je verleden je in de weg staat, dan weet je ook dat je verleden je ook ervan weerhouden om volledig in “het nu te leven”. Het ligt er dus helemaal aan hoe je jouw levensgeschiedenis en of verleden gebruikt. Gebruik je het verleden in het voordeel van jezelf? Of gebruik je jouw verleden in het nadeel van jezelf?

Het verleden

Een voorbeeld stel dat je moeder een hard, egoïstisch en dominerend persoon was. Je hebt geen fijne herinneringen aan je moeder. Het ligt dan voor de hand dat je deze impact uit je bewustzijn moet bannen, als je jezelf sereen wilt voelen.

Doch het resultaat is vaker, dat je het je moeder verwijt dat ze je dit heeft aangedaan. En dit verwijt kan iemand tientallen jaren met zich meedragen of levenslang. Logisch want al die pijnlijke ervaringen doen het innerlijke kind in jou nog steeds pijn.

Dit heeft weer tot gevolg dat je haar verantwoordelijk stelt, voor de dingen die alleen jij nog maar kunt veranderen. Want die periode van je kind zijn die is inmiddels al voorbij (ook al liggen de herinneringen nog vers in je hoofd). Alleen jij hebt de kracht in je om dit weer om te zetten in jezelf! Als je iemand probeert te vergeven, dan doe je jezelf daar goed mee. Vergeving hoeft niet perse een verzoeningsproces te zijn, want het is een proces dat alleen in jezelf plaats vind. Het doel van vergeving is dat jij jezelf beter gaat voelen.

Het is belangrijk voor je verdere toekomst dat je niet onderschat, dat deze pijn, verdriet, frustraties en of boosheid die je nog ten opzichte van je vroegere verleden hebt ook je zwakke plek kunnen worden. Met alle gevolgen van dien.

Als je je verleden wilt overstijgen, dan kan dat het beste als je begint toe te geven: wat gebeurd is, is nu eenmaal gebeurd. Het los te laten, want al die pijnlijke herinneringen kunnen je op de een of andere manier blijven “vervreemden” van het leven in het nu.

Het loslaten van een pijnlijk verleden is niet altijd even makkelijk, maar waar brengt het je als je het allemaal met je mee blijft dragen? Dat lost toch niets op, het zorgt er allemaal voor dat je diep in jezelf deze pijn en of verdriet blijft meedragen. En ook hier weer, met alle gevolgen van dien.

Als je te vaak pijn en verdriet uit je leven met je meedraagt, dan wordt dit vertrouwd voor je. Je weet dan niet meer beter en dan is het een stuk moeilijker om deze pijnlijke en of verdrietige ervaringen los te laten. Op de een of andere manier, denk je misschien ook nog eens dat je niet beter verdient?

En dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Ieder mens is uniek, ieder mens heeft zijn of haar waardes en allemaal verdienen we het om gelukkig te mogen zijn. Vandaar dat het zo belangrijk is dat je kunt terug keren naar je eigen innerlijke Bron.

De Bron van Chi

Wat is Chi? Chi is het innerlijke energieveld van je lichaam. Het is de brug tussen je uiterlijke lichaam en de bron. Chi is een energiestroom en het is de verbindingsschakel tussen het ongemanifesteerde en het stoffelijke heelal.

Als je bewustzijn naar buiten is gericht en of naar het verleden dan richt je jezelf niet tot je innerlijke bron. Als je bewustzijn naar binnen is gericht dan wordt het bewust van zijn eigen bron en keer het terug naar huis.

Als je jezelf hier heel bewust mee bezig houd, dan kan het stukken makkelijker voor je worden om je pijnlijke verleden los te laten. Je herinnert het je dan nog wel altijd, maar de pijn voelt een stuk minder. Het is dan anders, het voelt dan heel anders aan.

Als we slapen dan gaan we terug naar onze eigen Bron. We ontlenen er levensenergie aan, wat ons weer een tijdje op de been houd. Deze energie is misschien wel die energie die het meest belangrijkste voor je is. Wees meester en vormgever van jezelf! Als je dit verlangen nastreeft dan helpt het om je pijnlijke verleden makkelijker los te kunnen laten.

De allerbelangrijkste stap op de weg naar verlichting is dus: leren de identificatie met het verstand op te geven. Want elke keer dat je een gat maakt in de stroom van het denken, wordt het licht van je bewustzijn sterker.
Wat betekend verlichting? Verlichting betekent uitstijgen boven het denken, in staat van verlichting gebruik je het verstand wanneer dat nodig is. Je gebruikt het denken dan bovenal voor praktische doeleinden.

Op die manier ben je “verlost”van de onvrijwillige innerlijke dialoog die heel vaak parten kan spelen. Als je in staat van verlichting bent dan heerst er een vredige, innerlijke stilte.Stop met piekeren,het heeft geen zin, want door je bezig te houden met piekeren vermenigvuldig je het alleen maar steeds weer en keer op keer. Piekeren is energieslopend!

Als het loslaten hardnekkig kan zijn

Sommige mensen (waaronder ik) passen het mediteren toe in hun dagelijkse leven. Let op: het is geen vorm van bidden waarin je het buiten jezelf zoekt. Het is een vorm van bidden om steeds dieper tot je eigen bewustzijn te kunnen komen. En dat is een groot verschil.

Anderen benoemen het bewustzijn als de Innerlijke Bron, weer anderen benoemen het als je Hogere Zelf. Het maakt niet uit, welke naam je het geeft, want het komt uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer.

Net zoals zoveel boeken over: haal de kracht uit jezelf, het succes zit in jezelf, leef in het nu, enz. enz. allemaal uiteindelijk neerkomen op de achterliggende boodschap die in de teksten van de bijbel staat. Alleen anders verwoord en het woord God, Jezus Christus en de Heilig geest worden achterwegen gelaten.

Als je gaat bidden dan verhoog je jezelf boven je 5 zintuigen. Je zegt dan even “nee” tegen je verstand en tegen al je behoeftes van je 5 zintuigen en zegt dan even “ja” tegen je innerlijke bron en of staat van verlichting.

Op het moment dat je gaat bidden richt je jezelf dus meer op het Geestelijke, i.p.v. enkel op je 5 zintuigen (zien, horen, proeven, ruiken en voelen).

Op die manier verbreed je jouw horizon en verhef je jouw Geest. Je verbreekt dan even de natuurlijke overheersing van je 5 zintuigen, in de weet dat er meer is. Er zijn nu eenmaal zekerheden in dit Universum die door ons verstand nog niet bevat kunnen worden.

Jouw zintuigen zullen misschien zeggen: dit is onzinnig! Doch als je die uitdaging aangaat, dan zul je zien dat er op een hele natuurlijke manier, veranderingen in jezelf gaan plaats vinden. Veranderingen die je alleen maar ten goede zullen komen, veranderingen die er voor zorgen dat je jouw verleden makkelijker los kunt laten.

Precies zoals onze zintuigen getraind kunnen worden in het natuurlijke. Kunnen we onze geest ook trainen om geestelijke waarheden waar te nemen.

Ongeloof

Ongeloof komt in 3 verschillende vormen voor:

  • Onwetendheid
  • Foutief geloof
  • Natuurlijk ongeloof

Natuurlijk kun je al deze informatie in jezelf opslaan, net zoals alle andere informatie die ik je geef op mijn Blog. Uiteraard volg je altijd je eigen hart, want dat is het kompas van jouw leven. Het zijn de keuzes die ons leven bepalen en niet de kansen.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.
Stoppen met piekeren hoe doe je dat? Ontdek deze hint!
Stoppen met piekeren is dat altijd even gemakkelijk? Nee hoor, dat is niet altijd even gemakkelijk.
We weten allemaal wel dat het chronisch piekeren ons berooft van onze levensenergie. In theorie weten we allemaal dat we niet te veel moeten piekeren. Soms kunnen we het in de hand houden en soms ook niet. Het ligt eraan hoe belangrijk datgene is waar we over piekeren. Hoe pas je het stoppen met piekeren in de praktijk toe? Ik kom hier zo meteen op terug.

Als we piekeren dan vermenigvuldigen we keer op keer onze gedachtes, de reden waarom het piekeren niets oplost. Wat wel iets op kan lossen is het navolgende. Leer jezelf aan dat het beter is om te gaan denken in oplossingen i.p.v. in problemen.

Glimlach als je eerst nog tegenspoed op je weg zal ontmoeten. Doch houd je idealen vast en zie vooruit, heb er vertrouwen in dan het weer snel opwaarts gaat. Want als je jezelf door tegenspoed laat beïnvloeden, dan is de kans groot dat die tegenspoed je gaat overwinnen. Doch als je in jezelf de macht tot heerschappij over alle omstandigheden gewaar bent, zal de tegenspoed zich naar jou schikken en in voorspoed worden veranderd. Leef je in je verlangens in. Leer jezelf ook aan hoe je het beste kunt omgaan met eventuele afwijzingen.

Stoppen met piekeren

Als je jezelf realiseert dat je zelf de baas bent over je gedachtes, dan kun je beter bepalen welke gedachtes je toelaat en welke niet. Als je ervaart dat het pieken weer gaat overheersen, dan zou je aan die piekerende gedachte kunnen vragen: wat kom je doen? Jij kunt me toch niet helpen!

Het helpt je weer heel even om te beseffen dat je weer aan het piekeren bent. We kunnen niet alleen bewust, maar ook onbewust piekeren. Op die manier kun je jezelf het stoppen met piekeren, stapsgewijs aanleren.

Op deze manier creëer je bij jezelf weer ruimte voor anderen dingen. En je zult zien dat de piekerende gedachte na verloop van tijd niet meer zo vaak in je opkomt. Het is een kwestie van oefenen, maar zo is het toch eigenlijk met alles in het leven? Als je iets wilt gaan beheersen dan zul je daar tijd en energie in moeten stoppen.

“We cannot solve our problems with the same level of thinking that created them”

Herkaderen

Soms is het nodig dat we ons heel even terugtrekken, zodat we de dingen ook van een ander perspectief kunnen bekijken. Men noemt dit ook wel herkaderen, als we leren om te herkaderen dan kunnen we veel sneller tot een oplossing komen.

Dus ook hier, wil je kunnen herkaderen dan moet je eerst het piekeren los kunnen laten. Want anders is er niet voldoende ruimte in je hoofd aanwezig om tot andere inzichten te kunnen komen.

Zie het piekeren heel even als een verrekijker, als je door de kleine lenzen van de verrekijker kijkt dan wordt alles groter. Als je door de grote lenzen kijkt, dan wordt alles kleiner.

Hoewel het dezelfde verrekijker is, wordt het beeld groter of kleiner al naar gelang hoe je hem gebruikt. Op welke manier kijk je naar je probleem? Vergroot je ze omdat je er steeds over blijft piekeren, of verklein je het omdat je jezelf daar uiteindelijk toch beter bij zult gaan voelen?

Onthoud dat het chronisch piekeren een van de meest verwoestende invloeden kan zijn op je levensenergie. Want op een gegeven moment ga je jezelf steeds neerslachtiger voelen en dat weerspiegeld meestal ook je zorgen en verdriet in je gelaatsuitdrukking en of in je lichaam.

Het piekeren speelt zich dus niet meer alleen af in je geest. Vandaar dat het van belang is dat je het stoppen met piekeren in de hand kunt houden. Zie het “niet kunnen stoppen” met piekeren als soort van parasiet die op je wilt komen zitten om aan je levensenergie te zuigen. Muggen sla je toch ook van je af?

Zeg tegen jezelf: ik mag gerust gaan denken in oplossingen i.p.v. in problemen maar ik moet mezelf gaan aanleren om te stoppen met piekeren, voor mijn eigen bestwil!

Dus sta niet meer al te vaak stil bij datgene wat er recent of in je verleden is gebeurd. Het blijven piekeren lost toch niets op. Als je maar moeilijk kunt stoppen met piekeren dan kun je je eigen warme spontaniteit ook nog eens gaan blokkeren. Hoe jammer zou dat zijn? Niet alleen voor je directe omgeving maar bovenal ook voor jezelf!

Blijf jezelf niet onnodig kwellen. Het kunnen stoppen met piekeren kan je zoveel meer geven. Natuurlijk mag je heel even piekeren over iets waar je mee zit, maar stel een grens. Laat het niet je dagelijkse leven beïnvloeden. Trek er dan een half uurtje per dag voor uit, als je het piekeren niet zo makkelijk kunt loslaten.

Probeer jezelf te focussen op gedachtes die positief zijn, haal desnoods in je mind even wat positieve gedachtes naar boven. Geniet even van die herinneringen en voel ze! Het zal meer rust in je leven gaan brengen en op die manier lukt het stoppen met piekeren wat makkelijker.

Woorden kunnen je iets laten begrijpen, ervaringen staan je toe iets te weten. Anders gezegd: het is niet voldoende om iets in de theorie te begrijpen, men moet het ook in de praktijk gaan toepassen. En dan ga je pas daadwerkelijk ervaren hoe heerlijk het kan aanvoelen als je even kunt stoppen met piekeren. En als je het piekeren dan alsnog niet kunt laten, ga dan denken (piekeren) in oplossingen i.p.v. in problemen

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.