Relatie, welke raadsels zijn er in sommige relaties? Hoe los je dat op?
Een relatie die vol met raadsels zit is eigenlijk geen goede relatie. Je kunt dan wel gek met elkaar zijn en of verliefd op elkaar zijn maar raadsels en twijfels zijn gewoonweg niet goed in een relatie.
Vroeg of laat gaat dit opbreken.

Op het moment dat er raadsels in een relatie ontstaan, is een van beiden partners niet openlijk. Sommige relaties bestaan uit verschillende raadsels.

Ik benoem er enkele :

  • Bindingsangst
  • Verlatingsangst
  • Vermoeden van ontrouw
  • Vermoeden van een voorwaardelijke liefde
  • Vermoeden van onoprechtheid

In bovengenoemde situaties zit veel onzekerheid. Als je uit ziet naar een goede, stabiele relatie dan zou je deze twijfels weg moeten nemen.

Die mogelijkheid is er altijd om twijfels voor de zon te laten verdwijnen, maar dan moet een van beiden partners aan zichzelf willen sleutelen. Het moet dan voor de ene partner duidelijk worden dat een verandering waardevol en zinvol kan zijn.

Zodra dat andere partner zich dat gaat realiseren, zal het zich gaan rijpen in zijn of haar geest en nadat dit gebeurd is zal het ook zichtbaar worden in de fysieke wereld.

Relatie

Hou er rekening mee dat niet iedereen meteen de diepte in wilt gaan en of kan gaan. Sommige mannen en of vrouwen hebben moeite om over hun gevoelens en emoties te praten (voor meer informatie zie de link onderaan bij favoriete artikelen). Het is dan aan jou de kunst om die weg vrij te maken als je de raadsels in je relatie wilt oplossen.

Zodra je besloten hebt om de raadsels in je relatie op te lossen, spreek dan met je partner in de GSG formule. Dit houdt in Gedrag-Situatie-Gevoel.

Ik zal een voorbeeld benoemen

  • Je zegt dus niet: och jij denkt ook altijd maar alleen aan jezelf
  • Je zegt dus wel: het doet me verdriet als ik voel dat je me negeert

Op die manier wijs je je partner op zijn gedrag van dat moment en tast je zijn persoonlijkheid zijn karakter niet aan en dat is een groot verschil. Met dit verschil kun je tot een goede communicatie komen.

Raadsels in een relatie worden vaak niet opgelost omdat beiden partners niet goed met elkaar kunnen en of willen praten. Als een van de twee partners wel bereid is om openheid te geven en de ander niet, dan heb je een probleem. Dus is het van belang dat je een juiste methode ontdekt waardoor je jouw partner aanspoort om openheid te geven.

Als je met je partner spreekt dan is het ook van belang dat je goed leert luisteren. Probeer je in zijn of haar situatie in te leven, probeer te voelen wat hij of zij precies bedoeld. Vat het dan samen en herhaal het nog eens op die manier ben je er zeker van of je hem of haar goed begrepen hebt.

In een relatie zou kameraadschap, warmte, verbinding, romantiek, geborgenheid en gelijkwaardigheid de boventoon moeten voeren. Uiteraard is het van belang dat je op je partner kunt bouwen en vertrouwen en dat gaat vrij moeilijk als twijfels bij je opkomen. Vandaar dat het zo belangrijk is om die twijfels cq raadsels weg te nemen.

Twijfels ontstaan niet zomaar, vaak is het je eigen intuïtie die je wijst op deze twijfels en of raadsels. Een relatie vol met raadsels kun je altijd weer herstellen als je beiden heel oprecht met elkaar kunt communiceren in een dialoog.

Als je wilt weten hoe je kunt bouwen aan een harmonieuze relatie, lees dan het artikel over goed omgaan met elkaar.
Als je jezelf wat meer wilt verdiepen in het wegnemen van twijfels, dan is het artikel over twijfel een goede keus.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.
Onzekerheid in de relatie? Hoe transformeer je het naar zekerheid?
Als er onzekerheid in de relatie is, dan kan een gevoel van onbehagen en innerlijke onrust behoorlijk gaan toen nemen.
Liefde is naast een besluit ook een verbintenis. Een iedere relatie kan op veel niveaus bestaan. In elk van deze gevallen zal de liefdesband anders zijn. Natuurlijk zullen er bepaalde wederzijdse verplichtingen en verantwoordelijkheden tussen jou en je partner blijven bestaan. Dat behoort nu eenmaal ook bij het besluit van een liefdesrelatie.

Onzekerheid in een relatie

Liefde zou een verbintenis moeten zijn die tevredenheid, geborgenheid en ontplooiing teweeg brengt. En als je onzekerheid in je relatie voelt, dan vervagen al deze dingen. Als je onzekerheid in je relatie voelt, dan voel je met je “voelsprieten” aan dat er iets niet goed zit. Misschien kun je dat “iets” met de vinger precies aanwijzen? Of je kunt de vinger er nog niet opleggen?

Je gevoel zegt je in ieder geval dat er iets niet goed zit in je relatie, want anders zou je die onzekerheid niet kunnen voelen.

Mensen veranderen niet zo vaak en of snel. Wel kan de manier waarop je naar elkaar gaat kijken opeens veranderen. En die oorzaak verwijst door naar de onzekerheid in de relatie.

Eigenwaarde

Het besef van eigen waarde en innerlijke rust is ongetwijfeld van belang als je onzekerheid in je relatie voelt. Een onzekerheid in de relatie voelt onbehaaglijk aan en je weet dat zich dat moet gaan transformeren wil je weer innerlijke rust en geluk kunnen ervaren.

Het komt best wel geregeld voor, dat mensen in de omgang met hun intieme partner de plank vreselijk kunnen mis slaan. Diegene die hij of zij bleek te zijn, was hij of zij niet. Soms gebeurd dat vanuit slechte bedoelingen en soms ook niet. Als je dat ontdekt dan stort je liefdeswereld natuurlijk in elkaar.

Er zijn maar 2 soorten van liefde, de onvoorwaardelijke liefde en de voorwaardelijke liefde een andere keuze is er niet. Bijna iedereen streeft natuurlijk naar onvoorwaardelijke liefde. Een onvoorwaardelijke liefde uit zich meer in waardering voor elkaar. Het voelt veel soepeler aan en is creatiever in het oplossen van relatieproblemen. Het hoeft niet maar onvoorwaardelijke liefde uit zich ook meer in het aanraken van elkaar.

Daarnaast heeft een onvoorwaardelijke liefde nog meer mooiere eigenschappen. Onderlinge gevoelens en emoties worden niet gebagatelliseerd. Gedachtes en gevoelens worden niet ingevuld voor de ander maar eerder gepeild.

Een goed gesprek

Als je de onzekerheid wilt vervagen in je relatie, dan is een goed en oprecht gesprek van belang. Onthoud dat je voor een goed gesprek een spreker en een luisteraar nodig hebt. Probeer nooit de gedachten van de ander te lezen, maar vraag aan hem of haar wat hij of zij denkt.

Vaak is het veel eenvoudiger voor ons om tegen de ander de zetten want ons niet bevalt aan hem of haar, dan te zeggen wat we graag van hem of haar zouden willen. Draai dit om en vraag aan je partner wat je graag van hem of haar zou willen. Laat de verwijten achterwege want daar bereik je vaak het tegendeel mee.

Als je de onzekerheid in je relatie wilt aanpakken, bespreek dan de Kern van het probleem met je partner. Haal de randverschijnselen (de kleine irritaties) niet aan. Want de kleine irritaties ontstaan alleen maar omdat er iets in de Kern niet goed zit. Als je het kernprobleem samen weet op te lossen dan verdwijnen de randverschijnselen vanzelf wel weer.

Het is vrij normaal dat je in een relatie dingen tegen elkaar moet kunnen zeggen. Zeker als de ander iets doet wat jou geen prettig gevoel geeft. Sta er dan wel even bij stil dat het altijd beter is als je jouw positieve kritiek richt op het gedrag van dat moment van de ander en niet op hem of haar als persoon. Dit is namelijk een wereld van verschil.

Spreken in de Ik-vorm

Als je iets aan je partner wilt aangeven over jouw gevoelens en emoties, praat dan altijd in de Ik-vorm. Ik zal even een simpel voorbeeld geven:

  • Je zegt niet: Jij maakt ook overal een puinhoop van
  • Je zegt wel: ik wil graag dat je met mij overlegt voordat je iets onderneemt

Dit voorbeeld kun je op veel verschillende momenten en of situaties toepassen. Je spreekt dus dan vanuit je eigen gevoel op die manier wijs je niet gelijk met de vinger naar de ander toe.

Als je met de vinger naar iemand anders wijst, dan wijzen er altijd 3 vingers naar jezelf toe. Probeer dit gebaar maar eens uit. Hier wil k mee zeggen dat sommige dingen ook aan onszelf kunnen liggen. Dus een beetje zelfinzicht en zelfontwikkeling op zijn tijd kan geen kwaad.

Voor meer informatie over onzekerheid, bezoek dan mijn artikel: onzekerheid, hoe maak je korte metten met een onzeker gevoel? Die informatie geeft je nog meer handreikingen.

Beiden partners zullen zich dus kwetsbaar naar elkaar toe moeten opstellen, als ze de onzekerheid in de relatie willen transformeren naar zekerheid.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.