Stoppen met piekeren hoe doe je dat? Ontdek deze hint!
Stoppen met piekeren is dat altijd even gemakkelijk? Nee hoor, dat is niet altijd even gemakkelijk.
We weten allemaal wel dat het chronisch piekeren ons berooft van onze levensenergie. In theorie weten we allemaal dat we niet te veel moeten piekeren. Soms kunnen we het in de hand houden en soms ook niet. Het ligt eraan hoe belangrijk datgene is waar we over piekeren. Hoe pas je het stoppen met piekeren in de praktijk toe? Ik kom hier zo meteen op terug.

Als we piekeren dan vermenigvuldigen we keer op keer onze gedachtes, de reden waarom het piekeren niets oplost. Wat wel iets op kan lossen is het navolgende. Leer jezelf aan dat het beter is om te gaan denken in oplossingen i.p.v. in problemen.

Glimlach als je eerst nog tegenspoed op je weg zal ontmoeten. Doch houd je idealen vast en zie vooruit, heb er vertrouwen in dan het weer snel opwaarts gaat. Want als je jezelf door tegenspoed laat beïnvloeden, dan is de kans groot dat die tegenspoed je gaat overwinnen. Doch als je in jezelf de macht tot heerschappij over alle omstandigheden gewaar bent, zal de tegenspoed zich naar jou schikken en in voorspoed worden veranderd. Leef je in je verlangens in. Leer jezelf ook aan hoe je het beste kunt omgaan met eventuele afwijzingen.

Stoppen met piekeren

Als je jezelf realiseert dat je zelf de baas bent over je gedachtes, dan kun je beter bepalen welke gedachtes je toelaat en welke niet. Als je ervaart dat het pieken weer gaat overheersen, dan zou je aan die piekerende gedachte kunnen vragen: wat kom je doen? Jij kunt me toch niet helpen!

Het helpt je weer heel even om te beseffen dat je weer aan het piekeren bent. We kunnen niet alleen bewust, maar ook onbewust piekeren. Op die manier kun je jezelf het stoppen met piekeren, stapsgewijs aanleren.

Op deze manier creëer je bij jezelf weer ruimte voor anderen dingen. En je zult zien dat de piekerende gedachte na verloop van tijd niet meer zo vaak in je opkomt. Het is een kwestie van oefenen, maar zo is het toch eigenlijk met alles in het leven? Als je iets wilt gaan beheersen dan zul je daar tijd en energie in moeten stoppen.

“We cannot solve our problems with the same level of thinking that created them”

Herkaderen

Soms is het nodig dat we ons heel even terugtrekken, zodat we de dingen ook van een ander perspectief kunnen bekijken. Men noemt dit ook wel herkaderen, als we leren om te herkaderen dan kunnen we veel sneller tot een oplossing komen.

Dus ook hier, wil je kunnen herkaderen dan moet je eerst het piekeren los kunnen laten. Want anders is er niet voldoende ruimte in je hoofd aanwezig om tot andere inzichten te kunnen komen.

Zie het piekeren heel even als een verrekijker, als je door de kleine lenzen van de verrekijker kijkt dan wordt alles groter. Als je door de grote lenzen kijkt, dan wordt alles kleiner.

Hoewel het dezelfde verrekijker is, wordt het beeld groter of kleiner al naar gelang hoe je hem gebruikt. Op welke manier kijk je naar je probleem? Vergroot je ze omdat je er steeds over blijft piekeren, of verklein je het omdat je jezelf daar uiteindelijk toch beter bij zult gaan voelen?

Onthoud dat het chronisch piekeren een van de meest verwoestende invloeden kan zijn op je levensenergie. Want op een gegeven moment ga je jezelf steeds neerslachtiger voelen en dat weerspiegeld meestal ook je zorgen en verdriet in je gelaatsuitdrukking en of in je lichaam.

Het piekeren speelt zich dus niet meer alleen af in je geest. Vandaar dat het van belang is dat je het stoppen met piekeren in de hand kunt houden. Zie het “niet kunnen stoppen” met piekeren als soort van parasiet die op je wilt komen zitten om aan je levensenergie te zuigen. Muggen sla je toch ook van je af?

Zeg tegen jezelf: ik mag gerust gaan denken in oplossingen i.p.v. in problemen maar ik moet mezelf gaan aanleren om te stoppen met piekeren, voor mijn eigen bestwil!

Dus sta niet meer al te vaak stil bij datgene wat er recent of in je verleden is gebeurd. Het blijven piekeren lost toch niets op. Als je maar moeilijk kunt stoppen met piekeren dan kun je je eigen warme spontaniteit ook nog eens gaan blokkeren. Hoe jammer zou dat zijn? Niet alleen voor je directe omgeving maar bovenal ook voor jezelf!

Blijf jezelf niet onnodig kwellen. Het kunnen stoppen met piekeren kan je zoveel meer geven. Natuurlijk mag je heel even piekeren over iets waar je mee zit, maar stel een grens. Laat het niet je dagelijkse leven beïnvloeden. Trek er dan een half uurtje per dag voor uit, als je het piekeren niet zo makkelijk kunt loslaten.

Probeer jezelf te focussen op gedachtes die positief zijn, haal desnoods in je mind even wat positieve gedachtes naar boven. Geniet even van die herinneringen en voel ze! Het zal meer rust in je leven gaan brengen en op die manier lukt het stoppen met piekeren wat makkelijker.

Woorden kunnen je iets laten begrijpen, ervaringen staan je toe iets te weten. Anders gezegd: het is niet voldoende om iets in de theorie te begrijpen, men moet het ook in de praktijk gaan toepassen. En dan ga je pas daadwerkelijk ervaren hoe heerlijk het kan aanvoelen als je even kunt stoppen met piekeren. En als je het piekeren dan alsnog niet kunt laten, ga dan denken (piekeren) in oplossingen i.p.v. in problemen

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.
Kun Je Relatieproblemen Oplossen Met Behulp Van Intimiteit?
Relatieproblemen heeft ieder stel wel eens. Doch als de relatieproblemen de overhand beginnen te krijgen dan kan dat energie vretend zijn. Zo wil je niet verder toch?
Je bent ongelukkig, vertoont symptomen van een depressie en bent het helemaal zat. Van de ene kant worden al die relatieproblemen je teveel maar van de andere kant wil je jouw partner niet kwijt. Let daarbij wel op of je niet midden in een relatieverslaving zit.

Je hebt het gevoel dat er een oplossing moet zijn maar je hebt al zoveel geprobeerd dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Vaak uitten problemen zich in randverschijnselen (irritaties), randverschijnselen ontstaan omdat er iets diep in de kern niet meer goed zit. Mensen veranderen niet zomaar, maar de manier waarop ze opeens naar elkaar kunnen gaan kijken, die kan wel opeens veranderen.

Je wilt verdomd graag al die relatieproblemen oplossen maar hoe moet je dat nu aanpakken? Voordat ik je vertel hoe je wellicht jouw relatieproblemen kunt oplossen is het belangrijk dat je jezelf realiseert dat je dit niet in je eentje kunt doen.

Je kunt de beste technieken toepassen maar als je partner zichzelf nonchalant opstelt en het hem of haar niet veel uitmaakt of je weggaat of niet heb je een probleem. Op die manier verdwijnen de relatieproblemen ook niet. Let op of je niet te maken hebt met een narcistische partner.

De kans is dan zeer groot dat jullie relatie binnen een zeer korte periode eindigt. Dat is natuurlijk pijnlijk maar van de ene kant misschien beter? Want als je samen blijft met iemand, die je toch geen liefde meer geeft dan trek je uiteindelijk steeds maar weer aan het kortste eind.

Zelf zou ik namelijk nooit samen willen zijn met iemand die het koud laat of ik bij hem of haar wegga, jij wel dan? Ik hoop dan ook voor jou dat je partner ook zijn of haar schouders eronder wilt zetten.

Waarom Je Met Intimiteit Je Relatie Kunt Redden

Wanneer zijn we intiem met iemand?

Normaliter alleen als we onszelf prettig voelen bij de ander. De vonken springen er dan vanaf en we kunnen niet genoeg krijgen van de ander.

Maar wat gebeurt er als je constant ruzie hebt met je partner? Het gebeurt niet van de ene op de andere dag maar de intimiteit zal langzaam verdwijnen, toch? De Geest en het lichaam gaan nu eenmaal altijd samen op!

Eigenlijk is dat ook niet gek want ja als het zo niet klikt waarom zou je dan met diegene knuffelen, kussen en zelfs naar bed gaan? Die behoefte is er in de meeste gevallen gewoon niet. (Ik heb het natuurlijk over een situatie waarin de stress jullie al tijden uit elkaar drijft.)

De meeste mensen willen dan ook eerst alle relatieproblemen oplossen voordat ze weer intiem worden. Op zich logisch maar ik raad dat altijd af.

Ik adviseer diegene – die echt hun relatieproblemen willen oplossen – juist het tegenovergestelde te doen. Dus in plaats van alle intimiteit uit te stellen totdat de relatieproblemen zijn opgelost, intimiteit juist als ”geneesmiddel” te gebruiken. Als je dat tenminste nog kunt opbrengen?

Volgens sommige onderzoeken wordt er namelijk een stofje genaamd oxytocin (hormoon) aangemaakt wanneer je intiem bent en daardoor voel je jezelf o.a. relaxed en veilig bij de ander, heb je het gevoel dat je de ander kunt vertrouwen en krijg je een steeds sterkere band.

De fake it until you make it instelling

Waarschijnlijk hebben jullie op dit moment niet veel behoefte om intiem te zijn maar het is dus wel een manier om weer dichter bij elkaar te komen en die relatieproblemen aan te pakken.

Het is natuurlijk niet zo dat wanneer jullie intiemer zullen zijn alle relatieproblemen opeens weg gaan maar het zou ervoor kunnen zorgen, dat jullie toleranter worden richting elkaar en meer door de vingers zien.

Op die manier zullen er minder discussies ontstaan, wordt de algehele sfeer beter en voelen jullie jezelf weer meer tot elkaar aangetrokken. Zo komen jullie in principe in een positieve vicieuze cirkel terecht en heeft jullie relatie een grotere kans van slagen op de lange termijn.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.
Relatie Redden? Gebruik Deze 12 Effectieve Tips en meer…
Je wilt jouw relatie redden maar weet niet zo goed waar je moet beginnen en dit zorgt natuurlijk voor de nodige stress en of spanningen.
De gedachte dat je dadelijk zonder je partner door het leven moet is pijnlijk en die situatie wil je dan ook het liefste voorkomen. Als je relatie wegvalt dan valt ook het “vertrouwde” weg en dat is nooit zo prettig.

Diep van binnen houdt je immers nog erg veel van je partner, maar waar begin je nu wanneer je een relatie wilt redden?

Relatie redden: doorzichtigheid geven

Een relatie redden waarin niet gecommuniceerd (doorzichtig voor elkaar zijn) wordt is erg lastig.Als jullie niet over elkaars gevoelens praten wordt het erg lastig om te voldoen aan de wensen van de ander en begrip te tonen voor iemands gedrag. Mensen veranderen niet zo snel, maar de manier waarop ze naar elkaar kunnen gaan kijken die kan wel opeens veranderen. Zoek naar de Kern van het probleem en richt je niet op de randverschijnselen (irritaties) want de randverschijnselen ontstaat net als er in de kern iets niet goed zit.

Zorg er dus voor dat jullie meer gaan communiceren met elkaar. Natuurlijk is dat lastig wanneer je in een dip zit maar het is wel een cruciaal onderdeel van het ”reddingsplan”.

Vraag bijvoorbeeld aan de ander; als je onze relatie een cijfer zou moeten geven, welk cijfer zou je het dan willen geven? (en vice versa). Relatie redden: in een relatie behoor je van 2 personen te houden, van de ander en van jezelf. Stel de ander dus nooit boven jezelf, want dan doe je jezelf te kort en dan is de relatie niet meer gelijkwaardig.

Om ervoor te zorgen dat je een oprecht en eerlijk antwoord krijgt moet je de ander natuurlijk geruststellen in de zin van dat je belooft dat je niet kwaad zult worden.

Nadat de ander je een punt heeft gegeven kun je het volgende vragen:

Ik hou van je en ik wil onze relatie graag beter maken dus hoe kan ik van die x, minimaal een 7 of 8 maken?

Doe vervolgens precies hetgeen wat de ander zegt. Als je dat blijft volhouden zal de relatie vanzelf beter worden en dan zal diegene ook meer voor jou gaan doen (relatie redden: is altijd vice versa). Wat voor de een geldt, geldt ook voor de ander per slot van rekening ben je met z’n tweetjes.

Relatie redden: observeer jezelf

De ander zal waarschijnlijk dingen doen of laten die jou storen maar in zijn of haar ogen doe jij misschien ook iets wat hem of haar stoort. Als de ander dat niet aangeeft dan is dat niet zo prettig, want dan kun je er niks mee doen.

Observeer en analyseer je eigen gedrag om te kijken op welke gebieden jij jezelf kunt verbeteren om de ander tegemoet te komen. Wanneer de ander ziet dat jij aan jezelf bent aan het werken, dan zal hij of zij dat ook gaan doen. Een van de twee moet het initiatief nemen en die vicieuze cirkel doorbreken.

Relatie redden: quality time

Een relatie redden kan alleen als jullie er samen voor willen gaan. Een van de eerste dingen die jullie moeten doen is tijd besteden aan jullie tweetjes. Dus echt quality time waarin jullie alleen met zijn tweeën bijvoorbeeld gaan uit eten, wandelen, zwemmen, etc. Zorg er dan ook voor dat niemand jullie kan storen want anders heeft het vrij weinig zin. Als jullie beiden de telefoon uitzetten is dat misschien nog beter.

Relatie redden: communicatie medium

Wanneer jullie via whatsapp, sms, of de telefoon met elkaar aan het praten zijn en merken dat een discussie ontstaat is het belangrijk om het gesprek af te kappen. Discussies en dat soort dingen behoor je in het echt uit te praten zodat je ook de non verbale communicatie kunt waarnemen en de boodschap beter kunt begrijpen/overbrengen.

Want als je een relatie redden wilt en voortdurend ruzie hebt omdat de een het bericht bijvoorbeeld verkeerd heeft opgevat ben je aan het dweilen met de kraan open.

Relatie redden: verras elkaar

Wanneer je elkaar alleen maar cadeautjes geeft met verjaardagen en/of feestdagen wordt het wel heel erg voorspelbaar. Houd de relatie spannend door de ander af en toe te verrassen met een onverwachts cadeautje en of uitje. De ander zal het waarderen dat je aan hem of haar gedacht hebt en dat zal de relatie uiteraard ten goede komen.

Relatie redden: beheers jezelf

Wanneer je een discussie hebt met je partner is het belangrijk om jezelf te beheersen. Meestal is een van de twee heel erg kwaad en of boos en dan wordt de ander ook weer boos door wat er gezegd wordt.

Ik raad je aan daar niet aan mee te doen en jezelf rustig te houden. In het begin zal dat lastig zijn maar een beetje oefening verricht wonderen. Geef gewoon aan dat je geen zin hebt om te gaan schreeuwen en dat soort dingen en dat je de ruzie graag wilt uitpraten maar dan op een rustige manier. En kies daar een moment voor uit dat de ander weer rustig is.

Op die manier explodeert de discussie niet en ga je ook geen dingen zeggen waar je later spijt van krijgt.

Relatie redden: onder 4 ogen

Bespreek problemen altijd onder vier ogen en nooit waar kinderen, familieleden of vrienden bij zijn. Als de ander het gevoel heeft dat je samenspant met een ander is de kans groot dat diegene ”ontploft”.

Het voelt voor diegene dan namelijk alsof je hem of haar verraad en wanneer je een relatie redden wilt is dat het laatste wat diegene moet voelen.

Relatie redden: let op je timing

Soms zit je met een probleem en kun je niet wachten om het uit te spreken. Het is echter verstandig om ook te analyseren of het wel het juiste moment is om zoiets te bespreken.

Je wilt namelijk begrepen worden en als je jouw gevoelens kenbaar maakt terwijl iemand zijn hoofd er niet naar staat wordt je niet begrepen.

Hoogstwaarschijnlijk loopt het dan uit op een discussie en dat is niet je doel. Het is je doel om begrepen te worden dus het is in je eigen voordeel om het juiste moment te kiezen.

Relatie redden: positief vs negatief

Je kunt geen relatie redden als je jezelf blijft focussen op wat de ander allemaal fout doet. Richt je aandacht op het zoeken naar oplossingen i.p.v. op problemen (relatie redden: vice versa).

Het is erg belangrijk om jezelf te gaan focussen op de positieve dingen in plaats van de negatieve dingen en de ander te belonen wanneer hij iets goed doet. Dat klinkt misschien een beetje kinderlijk maar zo werkt het menselijk brein nu eenmaal.

Als ons brein constateert dat wij een prettig gevoel krijgen (beloning in welke vorm dan ook) wanneer we iets doen wilt ons brein meer van datgene doen.

Wat je kunt doen om jezelf te gaan focussen op de positieve kanten is een schrift kopen en daar minimaal 15 leuke dingen in op te schrijven. Het is belangrijk dat je deze oefening doet want zo dwing je jouw brein namelijk om te zoeken naar de positieve dingen. Vervolgens overlaad je de ander met liefde, wanneer diegene iets doet wat jij heel erg fijn vindt.

Relatie redden: geef je eigen fouten toe

Voor een partner is het erg vervelend als jij bijvoorbeeld je eigen fouten niet wilt toegeven. Onthoudt als je met 1 vinger naar de ander wijst, dan wijzen er 3 vingers naar jezelf (probeer dat gebaar maar eens uit).

Iedereen wilt namelijk begrepen worden en als de ander kenbaar maakt, dat hem iets stoort aan jou en je blijft dat ontkennen dan voelt diegene zich onbegrepen. Hij of zij kan dan ook het gevoel krijgen dat je zijn of haar gevoelens en of emoties aan het bagatelliseren bent.

Waarom zou diegene er vervolgens überhaupt ook maar aan denken om iets aan zichzelf aan te passen als jij niet eens je eigen fouten wilt toegeven? Ja zo is het toch…

Het is dus erg belangrijk om ook kritisch naar je eigen te kijken en vervolgens ook jouw fouten toe te geven. Anders kun je nooit je relatieproblemen oplossen.

Relatie redden: leg afspraken vast

Vaak ontstaan discussies en problemen in relaties omdat de ander niet aan de verwachtingen voldoet. Denk bijvoorbeeld aan een man die altijd de vuilniszakken vergeet buiten te zetten of niet meehelpt in het huishouden.

Natuurlijk zijn het niet alleen de mannen die soms niet aan de verwachtingen voldoen. Ook vrouwen hebben hun tekortkomingen. Het is daarom erg belangrijk om samen rond de tafel te gaan zitten en op te schrijven wat jullie verwachten van elkaar m.b.t. deze dingen.

Vervolgens kunnen jullie een plan van actie schrijven om ervoor te zorgen dat jullie jezelf ook aan die afspraken houden.

Relatie redden: Focus je op jezelf

Wanneer we ons teveel op de ander focussen zorgt dat voor irritaties. Niet alleen bij onszelf maar ook bij de ander. In de meest ideale situatie bemoeien we ons gewoon niet met de ander en zijn we meer bezig met het verbeteren van onszelf. Leven en laten leven.

Dat betekent niet dat je jouw bezorgdheid niet mag uitspreken maar alles heeft een grens. Zo ken ik iemand die telkens over die grens heen ging. Zij bemoeide zich met de onderstaande zaken (en nog veel meer).

  • Wat hij aantrok
  • Hoe hij zijn eten op at
  • Zijn manier van praten
  • Wat hij in zijn vrije tijd deed
  • Hoe laat hij op zijn vrije dag opstond
  • Met wie hij moest omgaan
  • Etc.

Die relatie heeft dan ook niet lang geduurd

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.