Omgaan met liefdesverdriet hoe zwaar kan dat zijn?
Het moeten leren omgaan met liefdesverdriet is iets wat heel heftig kan zijn, het omgaan met liefdesverdriet kan je tijdelijk uit balans brengen. Er is vaak niets zo erg als dat je de persoon moet missen waarvan je houd.
Het omgaan met liefdesverdriet is ook een verwerkingsproces wat de tijd nodig heeft. Daar kun je nu eenmaal niet overheen springen, je moet er helaas doorheen.

Het omgaan met liefdesverdriet vergt de nodige kracht van je, want het kan aanvoelen alsof een deel van jezelf geamputeerd is. Je voelde jezelf vertrouwd bij je partner, je hield en of houd nog van je partner maar hij of zij heeft een einde aan de relatie gemaakt. Dat voelt aan als een groot verlies als je oprecht van hem of haar hield.

Vaak schieten op zo’n moment troostende woorden tekort, laat je tranen dan ook lopen. Erken je emoties en gevoelens laat je tranen gaan, want dat betekend alleen maar dat je liefde voor hem of haar heel oprecht was.

Jouw tranen zijn een deel van jezelf, net zoals een lach een deel van jezelf is. Laat ze komen en laat ze weer gaan. Doorvoel het proces, laat het op zijn natuurlijk beloop. Er komt vast wel weer een dag , dat je voelt dat je jezelf weer hebt herpakt. Alleen duurt dat bij de ene man en of vrouw wat langer als bij je andere.

Omgaan met liefdesverdriet

Als je perse bij een partner zou willen blijven die niet meer op dezelfde manier van je houd, dan doe je jezelf uiteindelijk toch te kort. Hoe bedoel ik dat? Je krijgt van je partner dan toch niet meer de liefde die je jezelf toe zou willen wensen, je trekt dan toch maar aan het kortste eind. Hoe erg is dat op lange termijn?

Als je middenin in het omgaan met liefdesverdriet proces zit, dan wordt het van belang dat je ook aan jezelf gaat denken. Als je in een relatie zit, dan hou je van twee personen. Van de ander en van jezelf. Je kunt in een relatie niet van 1 persoon houden, ja dat kan natuurlijk wel maar dan doe je jezelf tekort. Je cijfert jezelf dan weg voor de ander en dat is nooit goed, want dit kan je vroeg of laat gaan opbreken.

Er is niets zo fijn in een relatie, dan dat je jezelf kunt zijn en blijven. Als een partner het uit maakt dan kan dat verschillende redenen hebben. Het omgaan met liefdesverdriet wordt nu eenmaal stukken dragelijker als je partner je oprecht uitlegt waarom hij of zij het uitmaakt. Op die manier kun je het namelijk een plekje gaan geven.

Er is vaak niets zo wreed als een partner het uit maakt, zonder je de echte reden aan te geven. Want op die manier brengt de ander je ook nog eens uit balans. Op die manier ontstaat er ook niet echt een mogelijkheid tot innerlijke groei. Bij beiden partijen.

Als twee mensen van elkaar houden, dan is het vrij logisch dat ze elkaar ook voorzien van opbouwende kritiek. Een opbouwende kritiek is altijd positief, een opbouwende kritiek wordt vaak gegeven als je de persoon die je lief hebt, tot nog een beter mens wilt maken. Opbouwende kritiek is dus iets heel anders dan een negatieve kritiek.

Tijdens het proces van het omgaan met liefdesverdriet is het ook van belang, dat je niet aan jezelf gaat twijfelen. Iedere man en of vrouw is goed zoals hij of zij is, allemaal zijn we uniek en allemaal hebben we onze talenten en of min punten.

Als een relatie beëindigt wordt, dan klopt de combinatie niet meer helemaal. Mensen veranderen niet zo snel, maar het is vaak de manier waarop ze naar elkaar gaan kijken die veranderd. Kan zich dat eventueel weer herstellen? Ja dat kan, welke formule daarvoor werkt dat is iets wat beiden ex partners voor zichzelf zouden moeten uitzoeken.

Belangrijk hierin is dat ze zich beiden even doorzichtig en transparant naar de ander toe opstellen, dat houd ook in dat je jezelf kwetsbaar moet kunnen opstellen naar elkaar toe. Dat ze beiden bereid zijn om een compromis af te sluiten wat voor beiden partijen goed voelt.

Vaak ontstaan er randverschijnselen (kleine en of grote irritaties) omdat er in de Kern iets niet goed zit. Als je samen in staat bent om tot het Kern probleem te gaan, dit samen kunt oplossen dan kan een relatie zich nog weer herstellen als er nog voldoende liefde aanwezig is bij beiden partijen. Als blijkt dat dit niet meer het geval is dan moet je je juiste weg vinden om te leren omgaan met liefdesverdriet.

Dat houd in, dat je je op jezelf moet gaan concentreren, niet meer op het verdriet en de pijn die je voelt. Ga jezelf concentreren op je positieve kwaliteiten, leer om nog meer van jezelf te gaan houden. Dit zorgt er weer voor dat je terug in balans kunt komen tijdens het proces van het moeten omgaan met liefdesverdriet. Meer kun je er toch even niet van maken.

Je mag best aan je ex partner laten weten dat je het moeilijk hebt tijdens je proces van het moeten omgaan met liefdesverdriet en dat je nog van hem of haar houd. Maar laat het claimen achterwege, laat e.e.a. ook bij de ander bezinken.

Het kan best zo zijn dat hij of zij je gaat missen en vanzelf weer contact met je opneemt. Dat is iets wat wel vaker voorkomt, vandaar dat het van belang is dat je de ander tijd en ruimte geeft voor zichzelf. Wat er dan gaat gebeuren in zijn of haar geest gaat zich op een gegeven moment zichtbaar maken (rijpen) in de fysieke wereld.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.
5 Tips Om De Pijn Te Verzachten En Je Gebroken Hart Te Lijmen
Een van de vele oorzaken van een gebroken hart is liefdesverdriet. Soms is liefdesverdriet zo sterk dat het echt voelt alsof je een gebroken hart hebt.
Je bent diep teleurgesteld, voelt een sterk gemis, denkt constant aan je ex en voelt gewoon een enorme leegte. Al datgene wat vertrouwd voor je was, is opeens weg! Verdwenen in het niets!

De tranen gaan hun vrije gang en dat is maar goed ook dat je ze laat komen (tranen bevatten namelijk bevuilde ether en het is goed dat dit uit je lichaam gaat). Het enige waar je misschien zin in hebt als je last hebt van liefdesverdriet is met een lekkere warme deken op de bank gaan liggen. Je zou zo graag willen dat je gebroken hart zou healen, maar dat heeft allemaal zijn tijd nodig. Dat proces kun je nu eenmaal niet forceren.

In deze fase van je leven,  wil je gewoon even sip zijn en nergens aan hoeven denken! Je zegt misschien tegen je zelf : morgen is weer een nieuwe dag en dan pak ik mezelf weer op. Heel vaak lukt dat niet als je een gebroken hart hebt op. Hartzeer is niet zomaar iets!

Herken je dat?

Dan kun je de onderstaande tips gebruiken om de pijn te verzachten en je gebroken hart te lijmen.

1. Lijm je gebroken hart door alle emoties toe te laten

Omdat liefdesverdriet soms zo hevig is proberen we deze emoties te onderdrukken. We proberen onszelf constant af te leiden zodat we maar niet aan onze ex hoeven te denken en aan die toekomst zonder hem of haar.Laat staan alle prachtige en intense momenten die we hebben meegemaakt en misschien nooit meer terug krijgen.

Het wegdrukken van onze emoties kan op de korte termijn goed helpen want zo ervaren we immers minder leed.Op de lange termijn kan het wegstoppen van liefdesverdriet echter catastrofale gevolgen hebben en veel van die gevolgen zijn lastig terug te draaien.

Sommige mensen bouwen bijvoorbeeld een hele hoge en dikke muur om zich heen die voor andere mensen lastig te doordringen is en anderen hebben de pech ziek te worden. Het liefdesverdriet, de stress, het wrok, de angst en de woede die ze jarenlang hebben weggestopt gaan zich uiten op ongewenste manieren.

Het is dus erg belangrijk dat we dit voorkomen en onze gevoelens toelaten zodat we ze kunnen verwerken.

Als de emoties in het begin echter te hevig zijn omdat je een enorme lading aan emoties over je heen krijgt kun je dit stapsgewijs doen. Je laat de gevoelens dan bijvoorbeeld voor een kwartiertje toe en daarna neem je even een kwartiertje ”pauze” door jezelf af te leiden. Vervolgens begin je weer opnieuw.

Hoe meer je dit doet hoe zwakker deze emoties zullen worden. Gooi gewoon alles eruit!

2. Een gebroken hart lijmen is lastig als je alleen aan de positieve dingen denkt

Misschien zijn jullie een maandje samen geweest, misschien een jaar, misschien wel 5 jaar en misschien wel meer als 10 jaar. Jullie hebben samen een geschiedenis en waarschijnlijk hebben jullie net zoals elke stelletje zowel ups als downs meegemaakt.

Nu jullie relatie voorbij is ligt de focus natuurlijk op de leuke dingen die je gaat missen maar jullie relatie was natuurlijk niet alleen positief. Er is iets wat de breuk heeft veroorzaakt. Mensen veranderen niet vaak, maar de manier waarop ze naar elkaar kunnen gaan kijken die kan wel opeens veranderen.

Jullie hebben vast en zeker ook momenten gehad waarop jullie knallende ruzie hadden, elkaar negeerden of andere negatieve dingen hebben meegemaakt.

Probeer dus ook regelmatig aan die momenten te denken.

3. Verwijder alle spullen die je constant aan hem of haar laten denken

De kans is groot dat je veel spullen in huis hebt die ervoor zorgen dat je constant aan hem of haar wordt herinnerd. Op die manier wordt het natuurlijk erg lastig om je liefdesverdriet te verwerken en je gebroken hart te lijmen. Probeer daarom al die spullen te verkopen via een website zoals marktplaats, weg te geven of bijvoorbeeld te ruilen.Als je daar op dit moment nog niet aan toe bent omdat jullie relatie pas over is kun je ze misschien opbergen. Zo heb je de spullen nog maar kun je ze in ieder geval niet zien.

4. Vermijd plekken waar je ex komt om je liefdesverdriet sneller te verwerken

Je wilt je liefdesverdriet verwerken en je gebroken hart lijmen maar dat gaat lastig als je jouw ex voortdurend tegen het lijf loopt. In zo’n situatie zullen namelijk alle leuke herinneringen bovenkomen en wordt je weer geconfronteerd met je verlies.

Het is daarom erg belangrijk om je ex, zeker in het begin, zoveel mogelijk te vermijden. Als je kort bij elkaar in de buurt woont, veel gedeelde vrienden hebt en/of kinderen hebt is dat natuurlijk lastig en zul je een beetje moeten improviseren. Dat leidt misschien tot onpraktische situaties maar zo kan je gebroken hart wel sneller genezen. Waak ervoor dat je een claimgedrag gaat vertonen want dat verergerd alles alleen nog maar meer.

5. Verwerk je liefdesverdriet door te sporten

Als je veel last hebt van liefdesverdriet is het een goed idee om te gaan sporten. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, hardlopen, tennissen, voetballen, kick boksen, zumba, fitness, etc.Door te sporten wordt er namelijk een stofje genaamd serotonine aangemaakt en dat stofje heeft een positieve invloed op o.a. je stemming en emoties.

Geschreven door: JC

Toevoeging door: Alicia

Natuurlijk doet het zeer als je partner een einde aan de relatie heeft gemaakt daar valt niet over te twisten. Maar bedenk : als je op dat moment waarop hij of zij een einde aan de relatie had gemaakt, nog bij hem was gebleven, dan had je vanaf dat moment altijd aan het kortste eind getrokken. Want je krijgt dan toch niet meer die liefde van hem of haar die je jezelf zou toewensen.

Dat klinkt misschien hard, maar je moet toch een “handvat” hebben om je gebroken hart te kunnen verwerken. En dit is er dan eentje!

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.
Liefdesverdriet Verwerken, Hoe Doe Je Dat? Ontdek het hier
Liefdesverdriet verwerken kan heel lastig zijn. Je houd immers echt van je ex en kunt de gedachte om zonder hem of haar door te moeten bijna niet aan. Je bent gebroken en het liefste zou je hem of haar terug willen. Herken je dat?
Nu heb je in principe twee keuzes, of je legt jezelf erbij neer of je probeert je ex terug te krijgen. Weet je 100 % zeker dat je jouw ex nooit meer terug krijgt? Dan zit er maar een ding op, je liefdesverdriet verwerken.

Liefdesverdriet verwerken is een proces

Er is geen helaas geen magische formule waardoor je opeens geen verdriet meer hebt. Je zult moeten beginnen met accepteren dat je nu alleen verder moet en dat is pijnlijk. Als je partner weg is, dan is opeens ook al het “vertrouwde” weg en dat hakt er in.

Het is aan te raden deze pijn gewoon toe te laten want anders kan zich dat op negatieve manieren gaan uiten (bijv. door ziekte). Voel je de drang om te huilen? Laat je tranen dan lopen (tranen verlossen je van negatieve ether).

Het is een onderdeel van liefdesverdriet verwerken en begrijpelijk. Wordt je een beetje depressief? Laat het toe en ga gewoon een of meerdere dag in bed liggen. Zodat je weer tot je innerlijke bron komt.

Op een bepaald moment wordt dat steeds minder. Bij de een duurt het iets langer dan de ander maar dat moment gaat zeker weten komen.

Liefdesverdriet verwerken: beïnvloed je eigen psychologie

Vervolgens is het tijd om het kwijtraken van je partner te relativeren. Dat hoeft natuurlijk niet alla minuut…geef het de tijd. Oke, je bent je partner kwijt en dat is zeer pijnlijk maar waar kun je dankbaar voor zijn? Hoe erg is het als je nog samen blijft met iemand waarvan je weet dat hij of zij toch niet meer van je houd? Dat is heel erg, want dan trek je alleen nog maar aan het kortste eind. Je ontvangt dan toch niet meer de liefde van hem of haar die je jezelf zou toewensen.

Liefdesverdriet verwerken: dankbaarheid

Iedereen heeft iets waar hij dankbaar voor kan zijn, ook jij en vaak veel meer dan je jezelf (in een verdrietige toestand) realiseert.

Een paar suggesties:

 • Jouw gezondheid
 • Het dak boven je hoofd
 • Het eten wat je jezelf kunt permitteren
 • Inkomsten die elke maand binnen komen
 • Een familie die om je geeft
 • Vrienden die om je geven
 • Jouw ogen waarmee je dit kunt lezen
 • Leuke kleding
 • Lieve huisdieren
 • Mogelijkerwijs kinderen
 • Dat je fatsoenlijk kunt ademen
 • Etc.

Misschien zijn er in jouw leven andere dingen waar je dankbaar voor kunt zijn? Schrijf eens minimaal 25 dingen op waar je mogelijkerwijs dankbaar voor zou kunnen zijn.

Doe jezelf dat plezier en schrijf er niet niet minder dan 25 op. Op die manier dwing je jouw brein echt te graven naar dingen die positief zijn.

Think of all the beauty still left around you and be happy. – Anne Frank

Het menselijk brein kan zich namelijk maar op een aantal dingen tegelijkertijd focussen en het is heel erg lastig verdrietig te zijn als je alleen maar denkt aan leuke en positieve dingen.

Je moet dus stoppen met jezelf te focussen op de dingen die je kwijt bent geraakt en focussen op dingen waar je dankbaar voor kunt zijn.

Dit is op het moment misschien lastig voor je maar een belangrijk onderdeel in het proces van liefdesverdriet verwerken.

Liefdesverdriet verwerken: Verander je fysiologie

Welke houding neemt iemand aan die verdrietig is? Staat diegene rechtop, kin omhoog, schouders naar achteren en borst naar voren? Nee.

Meestal staat die persoon een beetje naar voren gebogen, heeft die de kin omlaag en hangen de schouders naar beneden. Hoe komt dat? Mind en body staan in verbinding en de geest van een verdrietig iemand beïnvloed het lichaam.

Andersom werkt het echter precies hetzelfde, je kunt je geest beïnvloeden met je lichaam.

Ga daarom rechtop staan, kin omhoog, voorkom dat je schouders gaan hangen en houd je borst naar voren. Neem een zelfverzekerde houding aan.

Vervolgens is het belangrijk dat je gaat bewegen, ga een rondje rennen of sporten. Verander die lichamelijke houding want liefdesverdriet verwerken wordt bemoeilijkt als je een verdrietige houding blijft aanhouden.

Liefdesverdriet verwerken: maak een frisse start

Omdat liefdesverdriet verwerken een proces is doe je er verstandig aan het einde van het proces te kenmerken door een verandering.

Je begint aan een nieuw kenmerk in je leven dus geef jezelf ook een frisse start. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van nieuwe kleding, een nieuw kapsel nemen, de indeling van je huis veranderen, foto’s en/of cadeautjes wegstoppen, etc.

Des te minder dingen er in je omgeving zijn die je laten herinneren aan de tijd met je ex des te minder triggers er zijn die je weer in een verdrietige toestand kunnen brengen.

Houd er wel rekening mee dat je niet binnen één dag van je liefdesverdriet af bent. Je wonden moeten genezen en dat kost tijd. Liefdesverdriet verwerken, kan nu eenmaal heel heftig zijn.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.