Liefde en affectie kun je dat van elkaar scheiden?
Liefde en affectie zijn nu eenmaal niet van elkaar te scheiden. Nog sterker affectie is een heel belangrijk item in een liefdesrelatie. De combinatie van liefde en affectie is ons al van jongs af aan vertrouwd. Denk hierbij even terug aan het beeld: hoe ouders hun pasgeboren baby overladen met liefde en affectie (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel).

Liefde en affectie horen bij een onvoorwaardelijke liefde. Een voorwaardelijke liefde dat is een heel ander verhaal. Want een voorwaardelijke liefde berust hoofdzakelijk alleen maar op voorwaarden. Wat als die voorwaarden opeens stuk voor stuk wegvallen? Nou dan blijft er niet veel meer over.

Mijns inziens kun je liefde en affectie niet van elkaar scheiden. We bestaan allemaal uit een drie eenheid Ziel, Geest en Lichaam en op al deze 3 niveaus hebben we onze behoeftes. Als er  ook maar iets belangrijks ontbreekt, op een van deze 3 niveaus dan raakt ons gestel in onbalans.

Liefde en Affectie

Als iemand liefde en affectie weet te geven,  dan is het een van de meest prettige uitingen van liefde die je kunt ervaren. Denk hierbij even aan:

 • Ogen die gaan stralen op het moment dat ze jou zien
 • Die spontane lach die je liefdevol verwelkomt
 • Een spontane liefdevolle knipoog, die arm om je heen, het hand in hand lopen

De bovenstaande vormen van affectie behoren tot de lichaamstaal. Als je die vorm van liefde en affectie ontvangt en weet te geven, dan weet je dat het goed zit.

Woorden kunnen je iets laten horen, maar zijn niet alles bepalend. Een voorbeeld: iemand zegt tegen je ik hou van je. Je hoort het wel, maar je voelt het niet. Herken je dat?

Sommige mensen hebben het nu eenmaal nodig: om het te horen, voelen en waar te kunnen nemen en daar is niks mis mee. Ik benoem het als HVW (horen, voelen en waarnemen).  Dat hoeft niet zo voor iedere man of vrouw te zijn, per slot van rekening is iedereen anders. En ook dat behoren we te respecteren.

Uiteraard kan een affectie zich ook uiten in liefdevolle woorden:

 • Je bent het beste wat me tot nog toe is overkomen
 • Je bent me dierbaar
 • Ik hou van je
 • Samen zijn we een
 • Wij horen bij elkaar
 • Je bent mijn droomvrouw etc.
 • Waarom ontmoet ik je nu pas?
 • Met jou wil ik samen oud worden

Als je deze woorden van liefde en affectie ook kunt voelen, kunt waarnemen dan zit het goed. We voelen op die manier heel diep in ons hart dat we gewenst zijn door de ander. Zowel op geestelijk als lichamelijk gebied en dat is belangrijk.

Geest en lichaam behoren altijd samen op te gaan! Als het ene achter blijft op het andere, dan raken we weer in onbalans. Foute mannen en of vrouwen, genotsjagers en players gebruiken meestal alleen maar mooie woorden.

liefde en affectie

Als je voelt dat je liefde en affectie en of genegenheid mist, dan kan dat natuurlijk gaan zorgen voor de nodige verwarring en of twijfels. Dit ook omdat we allemaal wel bewust of onbewust weten dat een gezonde en oprechte affectie thuis hoort in een liefdevolle relatie.

Wanneer blijft de affectie meestal uit?

 • Door het egoïsme van de ander
 • Als je van elkaar aan het vervreemden bent
 • Als de ander moeite heeft met het uitwisselen van gevoelens en of emoties
 • Door oneerlijkheid
 • Door gebrek aan empathie
 • Als je in een relatieverslaving zit
 • Door misbruik van vertrouwen
 • Door ontrouw
 • Door manipulatie
 • Door aanhoudende conflicten en of verwijten
 • Door gevoelens van twijfel en of van verwarde gevoelens

Een persoonlijkheid verandert meestal niet zo snel, maar de manier waarop je naar een ander gaat kijken die kan wel snel veranderen. Bijvoorbeeld als iemand je behoorlijk gekwetst heeft.

En dit zorgt er weer voor dat de liefde en affectie kan uitblijven. Het gemis kan op een gegeven moment ook je zelfbeeld naar beneden halen, het kan je onzeker maken. Daarnaast kan het gemis van liefde en affectie het einde van een relatie betekenen. Zeker als je merkt dat je partner geen affectie van jou meer kan verdragen of vice versa.

Het gemis van liefde en affectie kan er dus voor gaan zorgen dat we onszelf naar binnen gaan keren. Dat we eens goed gaan nadenken over de relatie waarin we ons bevinden. Wat klopt wel? Wat klopt niet?

Bij een gebrek aan liefde en affectie gaan hoe dan ook vroeg of laat de alarmbellen rinkelen. Het maakt dan ook even niet uit of dat onbewust of bewust gebeurd.

We voelen gewoonweg met onze intuïtie aan dat iets niet klopt of niet meer klopt. We kunnen er dan voor kiezen om toch door te gaan (ook al weten we dat we onszelf dan tekort doen). Of we kiezen ervoor om een andere weg in te slaan. Komt tijd komt raad! Luister altijd naar je eigen hart, laat je door niemand beïnvloeden. Op die manier kun je de juiste beslissing voor jezelf gaan nemen.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.
Affectie Missen En Doorgaan Of De Relatie Beëindigen?
Affectie missen is natuurlijk nooit leuk. Je bent samen met iemand en houd van diegene maar je wilt ook graag dat diegene laat merken dat die van jou houdt.Het liefst niet alleen met woorden maar ook met daden.

Bijvoorbeeld door:

 • Een lieve omhelzing
 • Een tedere kus
 • Een lieve glimlach die ons verwelkomt en ons gezelschap geeft
 • Het hand in hand lopen
 • Een knipoog
 • Die arm om onze schouder heen
 • Het spontane gebaar

Helaas gebeurt dat niet of te weinig.

Affectie missen: als je wilt weten of je liefde van affectie kunt scheiden?

Affectie missen doet pijn

Toen jullie elkaar pas leerden kennen was het fenomenaal. Jullie dachten voortdurend aan elkaar, spraken regelmatig met elkaar af, belden, sms’te, waren intiem en vertelden elkaar alles.En nu is het allemaal anders. Hoe kan dat? Waarom gaf jouw partner je eerst wel affectie en nu niet meer? Affectie missen: er is altijd een reden waarom dit gebeurd, of je moet al samen zijn met iemand die gevoelsarm is.

Affectie missen, is het misschien omdat:

 • Een van de twee is vreemdgegaan
 • Jullie telkens ruzie hebben om iets
 • Een van jullie exen zich in het spel begeeft
 • Jullie niet meer genoeg communiceren
 • Jij zelf ook geen affectie toont
 • Er enorm veel stress is in de relatie
 • Jullie geen tijd hebben om leuke dingen te doen

Affectie missen: ik weet niet wat er speelt in jullie relatie maar doorgaans is het nooit te laat om het tij te keren.

Affectie missen: hoe krijg je die affectie terug?

Soms zitten twee personen in een vicieuze cirkel. Ze voelen zich beiden ongelukkig en wachten totdat de ander begint met veranderen. Men denkt; ja ik ga meer affectie tonen op het moment dat mijn partner laat zien dat hij of zij van mij houdt. Zo werkt het helaas niet aangezien de ander immers hetzelfde denkt.Een van jullie twee zal het initiatief moeten nemen.

Affectie missen: je oogst wat je zaait

Affectie missen: iemand moet dus beginnen met het tonen van affectie. De initiatiefnemer moet ook niet verwachten dat de ander direct smelt. De affectie ontbreekt immers al een tijdje. Je zult dat dus een aantal dagen of misschien zelfs wel een week of twee moeten volhouden.Natuurlijk is dat moeilijk maar je partner zal het raar vinden als je opeens meer affectie gaat tonen en zal je bewust of onbewust eerst testen.Is dit oprecht? Waarom doet hij of zij dit?

Pas wanneer diegene in de gaten heeft dat het oprecht is en het een blijvende verandering is zal diegene zijn schild laten vallen en affectie beantwoorden met affectie.

Affectie missen: vraag wat jij kunt doen

Kies een moment uit waarop jullie niet gestoord kunnen worden en een goed gesprek kunnen voeren. Begin het gesprek door je partner te vertellen hoeveel je van hem of haar houdt en dat je graag een vraag zou willen stellen.

Vraag of diegene er op dat moment voor open staat en zo niet, dat je de vraag ook wel een ander moment kunt stellen.Nou dan begin je door te zeggen ik wil je dus graag een vraag stellen en je kunt echt een eerlijk antwoord geven. Ik zal niet kwaad worden of wat dan ook en dat beloof ik (doe dat vervolgens ook niet want anders heeft dit geen zin).

Vraag vervolgens; als je onze relatie een cijfer tussen de 0 en 10 zou moeten geven, welk cijfer zou je onze relatie dan geven? Zorg ervoor dat diegene zich echt op zijn of haar gemak voelt want anders krijg je geen eerlijk antwoord. Je zult zo erachter komen hoe de ander erover denkt en dat is belangrijk!

Als de ander het precies hetzelfde als jou ervaart (dus dat er weinig affectie is) zal het cijfer doorgaans niet hoger dan een 6/7 liggen.Zeg vervolgens; oke lieverd, ik vind het echt heel erg fijn dat je gewoon eerlijk bent want ik vind het belangrijk hoe jij jezelf voelt.

Nu wil ik je graag nog een vraag stellen: Wat kan ik doen om van die x, minimaal een 9 te maken? En opnieuw, je mag gewoon eerlijk zijn.Ik wil gewoon weten hoe ik jou gelukkiger kan maken want ik houd heel erg veel van jou en jouw geluk is erg belangrijk voor mij.Gegarandeerd dat je partner het waardeert dat je het zo aanpakt! Vervolgens moet je ook echt werk gaan maken van de dingen die jouw partner opnoemt.

Affectie missen: erken elke vorm van affectie

Het is erg belangrijk om te beseffen dat niet iedereen hetzelfde is en iedereen toont affectie op zijn eigen manier. Dus erken elke vorm van affectie ook al is het misschien niet in de exacte vorm zoals jij dat graag wilt.De ander doet immers zijn best en hoe meer je zijn of haar affectie erkent en ”beloond”, hoe eerder diegene geneigd is om nog meer affectie te geven. Je kunt diegene “belonen” door te laten zien hoe blij je ermee bent dat diegene x doet.

Affectie missen: maak het spannend

In het begin wordt vaak veel affectie getoond omdat het nog allemaal nieuw en spannend is. Naderhand is het allemaal ”gewoon”. Probeer de relatie dus weer spannend te maken door bijvoorbeeld te flirten en dat soort dingen zodat jullie beiden ook weer opgewonden raken van elkaar. Op die manier zijn jullie beiden ook eerder geneigd affectie te tonen.

Affectie missen: een hele grote don’t.

Hoewel het heel erg belangrijk is om samen een dialoog aan te gaan moet je als vrouw zijnde een man nooit vertellen wat hij moet doen.  Wil een man zich namelijk goed kunnen voelen in een relatie moet hij zichzelf mannelijk kunnen voelen (bewust of onbewust). Als je als vrouw zijnde een man instructies gaat geven dan is de kans groot dat je zijn ego kwetst met als gevolg dat hij ”tegengas’ gaat geven.

Laat het hem dus zien in plaats van dat je het hem vertelt. Wanneer hij jou bijvoorbeeld een kus geeft laat je hem zien dat je daar dolgelukkig van wordt. Reageer desnoods overdreven als hij maar in de gaten krijgt; hey, als ik dat doe krijg ik ongelofelijk veel liefde van haar terug en is ze dolblij. Het klinkt misschien simpel maar zo werkt het wel.

Lees alles over de ideale man, dating tips en adviezen in onderstaande e-books. Het e-book “Wat denkt hij”. kan je gewoon online op deze website lezen.

Geschreven door: JC
Onthoud het HVW, het HVW staat voor Horen, Voelen en Waarnemen. Een voorbeeld: stel iemand zegt tegen je: ik hou van je, dan wil je dat niet alleen horen, maar ook voelen en waarnemen! Woord en Daad.

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.