Leven in het nu, het verleden los laten hoe doe je dat?
Je verleden kan een macht zijn die ten goede in je leven kan werken. Doch je verleden kan soms ook in je nadeel uitwerken omdat het bepaalde situaties in de weg kan staan.
Als je merkt dat zo is, dan kun je er beter aan gaan werken om je verleden los te laten. Let it come, let it go!

Als je het gevoel hebt dat je verleden je in de weg staat, dan weet je ook dat je verleden je ook ervan weerhouden om volledig in “het nu te leven”. Het ligt er dus helemaal aan hoe je jouw levensgeschiedenis en of verleden gebruikt. Gebruik je het verleden in het voordeel van jezelf? Of gebruik je jouw verleden in het nadeel van jezelf?

Het verleden

Een voorbeeld stel dat je moeder een hard, egoïstisch en dominerend persoon was. Je hebt geen fijne herinneringen aan je moeder. Het ligt dan voor de hand dat je deze impact uit je bewustzijn moet bannen, als je jezelf sereen wilt voelen.

Doch het resultaat is vaker, dat je het je moeder verwijt dat ze je dit heeft aangedaan. En dit verwijt kan iemand tientallen jaren met zich meedragen of levenslang. Logisch want al die pijnlijke ervaringen doen het innerlijke kind in jou nog steeds pijn.

Dit heeft weer tot gevolg dat je haar verantwoordelijk stelt, voor de dingen die alleen jij nog maar kunt veranderen. Want die periode van je kind zijn die is inmiddels al voorbij (ook al liggen de herinneringen nog vers in je hoofd). Alleen jij hebt de kracht in je om dit weer om te zetten in jezelf! Als je iemand probeert te vergeven, dan doe je jezelf daar goed mee. Vergeving hoeft niet perse een verzoeningsproces te zijn, want het is een proces dat alleen in jezelf plaats vind. Het doel van vergeving is dat jij jezelf beter gaat voelen.

Het is belangrijk voor je verdere toekomst dat je niet onderschat, dat deze pijn, verdriet, frustraties en of boosheid die je nog ten opzichte van je vroegere verleden hebt ook je zwakke plek kunnen worden. Met alle gevolgen van dien.

Als je je verleden wilt overstijgen, dan kan dat het beste als je begint toe te geven: wat gebeurd is, is nu eenmaal gebeurd. Het los te laten, want al die pijnlijke herinneringen kunnen je op de een of andere manier blijven “vervreemden” van het leven in het nu.

Het loslaten van een pijnlijk verleden is niet altijd even makkelijk, maar waar brengt het je als je het allemaal met je mee blijft dragen? Dat lost toch niets op, het zorgt er allemaal voor dat je diep in jezelf deze pijn en of verdriet blijft meedragen. En ook hier weer, met alle gevolgen van dien.

Als je te vaak pijn en verdriet uit je leven met je meedraagt, dan wordt dit vertrouwd voor je. Je weet dan niet meer beter en dan is het een stuk moeilijker om deze pijnlijke en of verdrietige ervaringen los te laten. Op de een of andere manier, denk je misschien ook nog eens dat je niet beter verdient?

En dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Ieder mens is uniek, ieder mens heeft zijn of haar waardes en allemaal verdienen we het om gelukkig te mogen zijn. Vandaar dat het zo belangrijk is dat je kunt terug keren naar je eigen innerlijke Bron.

De Bron van Chi

Wat is Chi? Chi is het innerlijke energieveld van je lichaam. Het is de brug tussen je uiterlijke lichaam en de bron. Chi is een energiestroom en het is de verbindingsschakel tussen het ongemanifesteerde en het stoffelijke heelal.

Als je bewustzijn naar buiten is gericht en of naar het verleden dan richt je jezelf niet tot je innerlijke bron. Als je bewustzijn naar binnen is gericht dan wordt het bewust van zijn eigen bron en keer het terug naar huis.

Als je jezelf hier heel bewust mee bezig houd, dan kan het stukken makkelijker voor je worden om je pijnlijke verleden los te laten. Je herinnert het je dan nog wel altijd, maar de pijn voelt een stuk minder. Het is dan anders, het voelt dan heel anders aan.

Als we slapen dan gaan we terug naar onze eigen Bron. We ontlenen er levensenergie aan, wat ons weer een tijdje op de been houd. Deze energie is misschien wel die energie die het meest belangrijkste voor je is. Wees meester en vormgever van jezelf! Als je dit verlangen nastreeft dan helpt het om je pijnlijke verleden makkelijker los te kunnen laten.

De allerbelangrijkste stap op de weg naar verlichting is dus: leren de identificatie met het verstand op te geven. Want elke keer dat je een gat maakt in de stroom van het denken, wordt het licht van je bewustzijn sterker.
Wat betekend verlichting? Verlichting betekent uitstijgen boven het denken, in staat van verlichting gebruik je het verstand wanneer dat nodig is. Je gebruikt het denken dan bovenal voor praktische doeleinden.

Op die manier ben je “verlost”van de onvrijwillige innerlijke dialoog die heel vaak parten kan spelen. Als je in staat van verlichting bent dan heerst er een vredige, innerlijke stilte.Stop met piekeren,het heeft geen zin, want door je bezig te houden met piekeren vermenigvuldig je het alleen maar steeds weer en keer op keer. Piekeren is energieslopend!

Als het loslaten hardnekkig kan zijn

Sommige mensen (waaronder ik) passen het mediteren toe in hun dagelijkse leven. Let op: het is geen vorm van bidden waarin je het buiten jezelf zoekt. Het is een vorm van bidden om steeds dieper tot je eigen bewustzijn te kunnen komen. En dat is een groot verschil.

Anderen benoemen het bewustzijn als de Innerlijke Bron, weer anderen benoemen het als je Hogere Zelf. Het maakt niet uit, welke naam je het geeft, want het komt uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer.

Net zoals zoveel boeken over: haal de kracht uit jezelf, het succes zit in jezelf, leef in het nu, enz. enz. allemaal uiteindelijk neerkomen op de achterliggende boodschap die in de teksten van de bijbel staat. Alleen anders verwoord en het woord God, Jezus Christus en de Heilig geest worden achterwegen gelaten.

Als je gaat bidden dan verhoog je jezelf boven je 5 zintuigen. Je zegt dan even “nee” tegen je verstand en tegen al je behoeftes van je 5 zintuigen en zegt dan even “ja” tegen je innerlijke bron en of staat van verlichting.

Op het moment dat je gaat bidden richt je jezelf dus meer op het Geestelijke, i.p.v. enkel op je 5 zintuigen (zien, horen, proeven, ruiken en voelen).

Op die manier verbreed je jouw horizon en verhef je jouw Geest. Je verbreekt dan even de natuurlijke overheersing van je 5 zintuigen, in de weet dat er meer is. Er zijn nu eenmaal zekerheden in dit Universum die door ons verstand nog niet bevat kunnen worden.

Jouw zintuigen zullen misschien zeggen: dit is onzinnig! Doch als je die uitdaging aangaat, dan zul je zien dat er op een hele natuurlijke manier, veranderingen in jezelf gaan plaats vinden. Veranderingen die je alleen maar ten goede zullen komen, veranderingen die er voor zorgen dat je jouw verleden makkelijker los kunt laten.

Precies zoals onze zintuigen getraind kunnen worden in het natuurlijke. Kunnen we onze geest ook trainen om geestelijke waarheden waar te nemen.

Ongeloof

Ongeloof komt in 3 verschillende vormen voor:

  • Onwetendheid
  • Foutief geloof
  • Natuurlijk ongeloof

Natuurlijk kun je al deze informatie in jezelf opslaan, net zoals alle andere informatie die ik je geef op mijn Blog. Uiteraard volg je altijd je eigen hart, want dat is het kompas van jouw leven. Het zijn de keuzes die ons leven bepalen en niet de kansen.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.
Menselijke energie, verbruik jij teveel energie voor je gevoelsleven?
Menselijke energie, we staan er niet altijd bewust bij stil maar hoe meer energie je voor je gevoelsleven gebruikt, des te minder energie er overblijft voor je lichamelijke deel en vice versa.
Als iemand teveel energie verbruikt om zijn of haar gevoelens en emoties te kunnen verweken, dan zie je dat vrijwel meteen aan de buitenkant.

Met andere woorden als je dus relatief weinig energie voor innerlijke processen verbruikt, dan hou je dus meer over voor de buitenkant. Het verwerken van gevoelens en emoties kost nu eenmaal veel energie. Bij de ene persoon is dat wat meer als bij de ander, allemaal anders allemaal verschillend.

Energie

Het ligt er dus helemaal aan hoe je jouw energie gebruikt en of verdeeld. Als je hier bewust bij stil gaat staan, dan heb je dit wat beter onder controle. Op die manier stuur je jouw energieverbruik dan grotendeels zelf aan. Je kunt jezelf dan terugfluiten, als je het met je bewustzijn onder controle houd.  Zo van: tot hier en niet verder. Een voorbeeld: wel medeleven maar niet meer meelijden. Je gevoelens en emoties zullen je hierin vroeg of laat wel de weg wijzen.

Enkele pijnlijke voorbeelden

Ik moet nu wel even enkele pijnlijke voorbeelden benoemen, omdat die nu eenmaal energieslopend kunnen zijn.

  • stel je zit ergens gezellig met iemand te eten, je geniet van de gezelligheid en misschien straal en of bruis je wel van plezier. Opeens krijg je een telefoontje binnen met heel slecht en onverwachts nieuws, je hoort iets wat je diep raakt. Dit nieuws heeft meteen vat op je emoties en gevoelens en opeens straal en opeens voel je je als “gebroken”. Je bruist niet meer aan de buitenkant niet meer van de energie, de energie keert zich onmiddellijk naar binnen toe.
  • je voelt je goed in je vel, je bent ergens gezellig met mensen aan het praten. Opeens hoor je van iemand anders, of je vangt per toeval ergens op dat je partner vreemd gaat. Op dat moment keert zich de energie ook vrijwel meteen naar binnen, want je hoort iets pijnlijks wat je moet verwerken.
  • je zit je tot in je nek in relatieproblemen, je blijft maar twijfelen of je nu wel of niet moet doorgaan met de relatie en ook dat vergt ontzettend veel energie van je.
  • je bent samen met een partner waar je wel veel van houd maar die totaal niet op jouw golflengte, freqentie zit. Grote kans dat de positieve energie niet naar de relatie toegaat, maar steeds weer naar het begrijpen van de gebruiksaanwijzing van de ander (vice versa, ook dat kan weer energieslopend zijn).
  • En zo zijn er nog wel tientallen voorbeelden op te noemen.

Iets verwerken

Als je iets moet verwerken, dan raakt de energie aan de buitenkant raakt op (gaat zich ineenkrimpen, beperken). De energie keert zich naar binnen toe omdat je de energie nodig hebt, om het slechte nieuws, verdriet en of teleurstelling te kunnen verwerken.

Je uitstraling veranderd, je bent bezorgd, je voelt je opeens niet goed meer, het slaat je misschien op de maag, je voelt je als “gebroken” want het nieuws wat binnen komt hakt er in.

Als je hier bewust bij stil gaat staan dan heb je dit wat beter onder controle. Op die manier stuur je het energieverbruik enigszins zelf aan en dit geeft je op fysiek gebied weer wat meer kracht.

Als je voelt dat je er aan onderdoor gaat dan kun je jezelf terugfluiten, als je het met je bewustzijn goed onder controle weet te houden. Je gevoelens en emoties zullen je hierin wel de weg wijzen is het niet meteen, dan wel op een later moment. Het ligt er dus helemaal aan hoe je jouw energie op dat moment gebruikt en of verdeeld.

Gevoelens en emoties

Het is heus niet altijd even makkelijk om je emoties en gevoelens de baas te blijven. Dat merk je vrijwel meteen je energie aan de buitenkant raakt op (gaat zich beperken) omdat je op dat moment teveel energie verbruikt om het slechte nieuws en of de teleurstelling te kunnen verwerken. Extreem gevoelige of gevoelige mensen hebben hier meer last van, dan mensen die wat meer op hun ratio te werk gaan.

Het verbruik van energie bij problemen

Datzelfde geldt als je teveel piekert, piekeren heeft geen zin, want door de piekeren vermenigvuldig je het probleem alleen maar. I.p.v. te piekeren kun je beter focussen op oplossingen dan op problemen. Je lost een probleem en of tegenslag toch niet op door te blijven piekeren.

Probeer te herkaderen (dingen vanuit een ander perspectief te bekijken). Hoe moeilijk dat dan op dat moment ook lijkt. Heb er vertrouwen in, dat het vroeg of laat wel weer goed komt. Want het leven bestaat nu eenmaal uit vallen en opstaan en we moeten er allemaal maar het beste van maken.

Als je merkt dat je verdriet hebt, laat je tranen dan gewoonweg lopen. Tranen spoelen de vervuilde ether uit je lichaam weg. Vandaar dat iemand na een huilbui zich weer wat beter kan voelen. Vaak voelt men zich na een huilbui “verlicht”.  De ene persoon kan natuurlijk wat makkelijker de tranen laten vloeien, dan de ander. Allemaal anders, allemaal verschillend.

Ik heb het al eens vaker aangehaald, dat doe ik bij deze nog een keer. Wij bestaan allemaal uit een 3 eenheid, Ziel, Geest en Lichaam en we hebben allemaal onze verlangens en of behoeftes op elk van deze 3 niveaus. Ontbreken onze verlangens en of behoeftes op 1 van deze 3 niveaus dan kan ons hele gestel in onbalans raken met alle gevolgen van dien.

In plaats van te veel energie te verbruiken, om klaar te komen met je emoties en gevoelens kun je jezelf dus beter overgeven aan een huilbui.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.