Ik voel me eenzaam en ongelukkig, hoe is het zover gekomen?
Als je denkt: ik voel me eenzaam en ongelukkig dan kan dat natuurlijk verschillende oorzaken hebben.
Soms kun je mensen om je heen hebben en of een partner en toch nog last hebben van de innerlijke gedachte: ik voel me eenzaam en ongelukkig.

Vaak denken we dat we iemand anders nodig hebben voor ons geluk, maar dat is niet altijd zo. Er zijn mensen die niet die behoefte hebben. Waarom? Omdat ze veel van zichzelf houden en het is die eigen liefde die hun hart vervuld met warmte. Eigen liefde wordt hier natuurlijk niet bedoeld als egoïstische liefde. Het is gewoon het warme gevoel dat je kunt bouwen en vertrouwen op jezelf.

Ik voel me eenzaam en ongelukkig

Als de gedachte: ik voel me eenzaam en ongelukkig weer bij je opkomt, dan zou je de liefde voor jezelf moeten vergroten. Hoe doe je dat?

Ten eerste moet je geloven dat ieder mens uniek is, dat iedere man en of vrouw haar eigen talenten en positieve eigenschappen heeft. Allemaal hebben we ons min en pluspunten. Als je openstaat voor je minpunten, als je deze kunt en of wilt erkennen, dan kun je er ook aan gaan werken.

Je kunt jezelf als het ware gaan “heropvoeden”, die mogelijkheid is er voor iedereen als je dat met beiden handen aan wilt pakken. We bestaan allemaal uit een 3 eenheid, Ziel, Geest en lichaam en op al deze 3 niveaus hebben we onze behoeftes. Als verlangens en behoeftes op een niveau ontbreken dan kunnen we ons in onbalans met onszelf voelen.

De allerbeste vriend die je op aarde hebt, ben jezelf. Jij kunt je leven vormen zoals jij dat wilt. Jij kunt dus de keuzes maken die je wilt. Als de gedachte: ik voel me eenzaam en ongelukkig de bovenhand blijft krijgen dan veranderd er niet veel in je. Je kunt dan als het ware in deze visuele cirkel blijven zitten. Tot aan die dag, dat je gaat beseffen dat je er zelf wat aan kunt gaan doen.

Veel mensen die de gedachte: ik voel me eenzaam en ongelukkig hebben, zijn vaker door een of meerdere mensen behoorlijk teleurgesteld. Op de een of ander manier hebben ze het gevoel dat ze niet echt meer op andere mensen kunnen bouwen en vertrouwen.

Op een gegeven moment zijn ze zich gaan isoleren van alles en iedereen. Voordat ze het vertrouwen in de medemens terug krijgen moet er veel gebeuren. Als dat jouw situatie zou zijn, ga dan vanaf nu alleen nog maar bouwen en vertrouwen op jezelf. Plaats jezelf even voor een moment in de schijnwerpers en kijk naar jezelf en tover een glimlach op je gezicht . Als je dat niet doet dan kan de gedachte: ik voel me eenzaam en ongelukkig weer in jezelf opkomen en wat bereik je dan weer? Lees anders even helemaal onderaan bij favoriete artikelen: negatieve gedachten doorbreken hoe doe ik dat?

Open je voor innerlijke groei, voor de liefde die je voor jezelf kunt gaan voelen en je zult zien dat je jezelf dan weer een stuk beter gaat voelen. Op het moment dat jij je weer beter in jezelf gaat voelen veranderen ook de dingen om je heen. Je gaat dan iets anders uitstralen, je wordt positiever en dat trekt weer positieve dingen aan. Probeer het maar eens uit.

Zoek de waarde van jezelf, niet buiten jezelf maar in jezelf. Iedereen heeft het recht tot zelfrespect, zelfwaardering en eigen liefde. Ook jij! Het ervaren van steeds weer nieuwe teleurstellingen van mensen om je heen, zal leiden tot verdriet en frustraties. Of we nemen een houding aan die andere mensen plezier geeft, om hun genegenheid en erkenning te winnen, of we blijven onszelf.

De laatste optie is natuurlijk altijd het beste, er voelt niets zo goed als: dicht bij jezelf blijven. Als je dat kunt, dan zul je minder last krijgen van de gedachte: ik voel me eenzaam en ongelukkig.

Wanneer ons gevraagd wordt “onze naasten te beminnen als onszelf”, houdt dit natuurlijk in dat alles wat we voor de naasten zouden willen doen, dat we dat op de eerste plaatst ook voor onszelf zouden moeten doen.
Een voorbeeld: in een relatie moet je altijd van 2 personen houden, van de ander en van jezelf. Het is een koppeltransactie.

Je kunt niet de een liefhebben en de ander niet want dan gaat het gegarandeerd ergens mis. Want ook als je in een relatie zit, kun je last hebben van de gedachte: ik voel me eenzaam en ongelukkig. Onthoud: als geestelijke attitude brengt dankbaarheid, ons dichter bij de bron van zegeningen.

Stel jezelf eens de volgende vragen:

 • Denk ik wel altijd even liefdevol over mezelf?
 • Heb ik mezelf mijn tekortkomingen wel vergeven?
 • Heb ik echt geprobeerd om mijn absolute en unieke waarde te zien?
 • Heb ik ook voldoende aandacht geschonken aan mijn verlangens en behoeftes?
 • Schenk ik aan mezelf evenveel gelegenheid en begrip als aan anderen?

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.
Ongelukkig In De Relatie? Ontdek Wat Je Kunt Doen
Ongelukkig zijn in je relatie is het laatste wat je wilt. Je zit immers in de relatie met diegene omdat je hem of haar helemaal geweldig vond.
De toekomst was rooskleurig en de plannen waren groots. Nu ben je echter ongelukkig in plaats van gelukkig.

Wat kun je nu het beste doen?

Laten we voordat we die vraag gaan beantwoorden kijken of jouw relatie echt de oorzaak is van je ongeluk of dat er andere oorzaken zijn.

Wanneer is de kans zeer groot dat het inderdaad de relatie is waardoor je ongelukkig bent?

12 signalen dat je ongelukkig bent door je relatie

 1. Je stelt je telkens een leven voor zonder je partner en wordt gelukkig van die gedachten.
 2. Je voelt jezelf over het algemeen heel erg vaak depressief of ongelukkig
 3. Soms krijg je het verlangen om vreemd te gaan
 4. Het gevoel dat je instemt met minder dan je verdient is constant aanwezig
 5. Je voelt jezelf ongelukkig in de relatie maar probeert jezelf telkens wijs te maken dat het allemaal wel meevalt
 6. Wanneer je samen bent met je partner kun je niet jezelf zijn
 7. Je denkt constant aan hoe leuk het vroeger was en (bijna) nooit aan hoe het leuk nu is.
 8. Je hoopt constant dat je partner zal veranderen
 9. Wanneer je in de buurt bent van je partner krijg je een ongelukkig gevoel
 10. Je neemt je partner allerlei dingen kwalijk
 11. Je probeert constant manieren te bedenken om tijd apart door te brengen
 12. Je vind het niet fijn als jouw partner je aanraakt

Als je deze punten of een aantal van deze punten herkent dan ben je inderdaad ongelukkig door je relatie.

Wat is in jouw geval dan de reden dat je ongelukkig bent in de relatie?

Herken je een van de onderstaande oorzaken?

Mogelijke oorzaken

 1. Je partner heeft een enorm groot ego en wilt zijn of haar fouten nooit toegeven
 2. Je partner staat er niet voor open om zichzelf aan te passen
 3. Er zijn familieleden die zich constant met de relatie bemoeien
 4. Je partner is vreemdgegaan met een ander
 5. Een van de twee heeft onredelijke eisen waar de ander niet aan kan voldoen
 6. Je voelt jezelf eenzaam in de relatie
 7. Het is niet mogelijk om te praten over gevoelens of andere belangrijke kwesties
 8. Psychologische of fysieke mishandeling is vaak aan de orde
 9. Je voelt jezelf niet begrepen door je partner
 10. Jullie zijn wel samen maar je partner heeft last van bindingsangst.
 11. In jullie relatie is er geen ”quality time” te vinden.
 12. Eerst was de relatie erg leuk maar nu is het gewoon saai
 13. Als je eerlijk bent is jullie seksleven gewoon erg teleurstellend

Stappenplan indien je ongelukkig bent

Als je echt ongelukkig bent in je relatie zul je jezelf eerst moeten afvragen of je nog wel door wilt?

Indien dat het geval is kun je de onderstaande stappen gebruiken en anders moet je de relatie beëindigen op een goede manier.

De stappen hieronder kun je overigens alleen maar uitvoeren als je partner daar ook voor open staat.

Communicatie

Je zult moeten aangeven dat je ongelukkig bent in de relatie en dat het op die manier niet verder kan maar je graag het tij zou willen keren.

Het is dan natuurlijk prettig als je partner erkent dat er iets niet klopt en ervoor open staat om het probleem samen aan te pakken.

Dan moeten jullie samen een open en eerlijk gesprek houden en aangeven wat jullie missen / verwachten van elkaar.

Het moet duidelijk zijn voor jullie beiden wat jullie moeten doen om de ander weer gelukkig te maken.

Schrijf dat ook op want dat heb je in de laatste stap nodig.

Elkaar vergeven

Vervolgens zullen jullie elkaar moeten vergeven.

Als een van jullie twee namelijk met wrok blijft zitten dan zitten jullie niet op dezelfde lijn en kunnen jullie die ongelukkigheid ook niet verhelpen.

Uiteraard is dat makkelijker gezegd dan gedaan maar hieronder een aantal tips.

 1. Erken dat we allemaal mensen zijn en fouten maken. Wij hopen ook dat we vergeven worden als wij een fout maken.
 2. Realiseer jezelf hoe belangrijk het is om een ander te vergeven. Niet alleen voor de toekomst van jullie beiden maar ook je eigen gezondheid (iemand haten of wrok hebben is hetzelfde als vergif innemen en hopen dat de ander ”dood” gaat).
 3. Als je blijft denken dat je iemand niet kunt vergeven dan kun je dat ook niet. Denk dat je diegene wel kunt vergeven en spreek het uit, desnoods meerdere keren.
 4. Vergeven is makkelijker als je jezelf realiseert dat hetgeen wat een ander doet niets over jou zegt maar meer over diegene. Dus vergeef de ander ook al heeft die iets gedaan waardoor je ongelukkig bent geworden.
 5. Probeer een wijze les te halen uit hetgeen wat de ander jou heeft aangedaan en bedank diegene voor het geven van die les. Vervolgens vergeef je hem of haar.
 6. Realiseer jezelf dat uiteindelijk, naarmate de tijd vordert, die gevoelens van haat of dat wrok vanzelf minder worden of zelfs verdwijnen. Waarom daarop wachten en in de tussentijd jezelf tekort doen en opzadelen met die last?

Plan van aanpak

Nadat jullie met elkaar gecommuniceerd hebben en elkaar vergeven hebben is het belangrijk om een plan van aanpak te gaan maken.

Pak het vel met papier erbij dat jullie in de eerste opdracht gebruikt hebben (om aan te geven waardoor jullie ongelukkig in de relatie zijn) en bedenk een plan om die punten aan te pakken.

Een andere mogelijkheid dan samen de oorzaken verhelpen zit er niet op dus het moet nogmaals wel vanuit beiden kanten komen.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.