Een Relatie Verbeteren Met Behulp Van Deze 4 Krachtige Tips
Je wilt je relatie verbeteren, want stress en spanningen door relatieproblemen is pijnlijk of niet?
Eerst was het fenomenaal maar nu lijkt het alsof jullie uit elkaar groeien. Jullie relatie staat op het randje van de afgrond…ergens is het licht verflauwd. Ergens is er onderweg is gebeurd. Mensen veranderen niet zo snel, maar de manier waarop ze naar elkaar gaan kijken, die kan wel opeens veranderen.

Het is ofwel de relatie verbeteren of er een einde aan maken want zo wil je niet verder gaan. Als ik nu jouw situatie beschrijf heb ik goed maar ook slecht nieuws.

Het goede nieuws is dat een relatie – in theorie – vrij simpel te verbeteren is. Het slechte nieuws is dat het voor veel mensen lastig is om de theorie om te zetten naar de praktijk.

Dit komt omdat we met veel emoties te maken hebben en een relatie verbeteren natuurlijk niet iets is dat je in je eentje kunt doen. Ook je partner moet bereid zijn te werken aan zichzelf en de relatie. Als dat niet het geval is heeft jullie relatie een zeer geringe kans van slagen.

Zorg er dus voor dat jullie op dezelfde lijn zitten en beiden bereid zijn echt moeite te doen om jullie relatie te verbeteren. Als jullie samen de onderstaande tips doornemen en toepassen zijn jullie goed op weg.

Focus jezelf op geven in plaats van nemen

Bij veel stelletjes zie ik dat ze zich in het begin focussen op liefde geven in plaats van nemen en dat deze volgorde na een tijdje veranderd. Ze willen dan opeens eerst liefde krijgen voordat ze liefde geven en dit resulteert in een negatieve vicieuze cirkel want ze zetten beiden die eerste stap niet.

Een relatie verbeteren is dan ook alleen mogelijk wanneer dit proces stopt en beiden partners zich weer gaan focussen op het geven van liefde.

Hetgeen waar je jezelf op focust wordt steeds groter

Een relatie verbeteren is vrij lastig als beiden partners zichzelf constant focussen op de negatieve dingen van de ander. Het zijn vaak de randverschijnselen (irritaties) die ontstaan, omdat er in de Kern iets niet meer goed zit. Ontdek de kern van het probleem.

Hoe meer je let op de negatieve dingen hoe meer negatieve dingen je zult ontdekken en dat resulteert weer in een heleboel frustraties. Dit is ook weer zo’n negatieve vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

Spreek daarom met elkaar af dat je beiden en boekje bijhoudt en elke dag minimaal 3 dingen opschrijft die je leuk/positief aan elkaar vind.

Dat is in het begin misschien moeilijk omdat het lijkt alsof er alleen maar negatieve dingen zijn maar dat komt omdat je brein gewend is zichzelf te focussen op die dingen. Hoe meer positieve dingen jullie beiden opschrijven hoe meer positieve dingen zullen gaan opvallen.

Laat discussies niet meer uit de hand lopen

Als je constant ruzie hebt met elkaar is het lastig om positieve dingen op te merken en vaak worden er ook dingen gezegd waar jullie achteraf spijt van krijgen. Je kunt dan wel sorry zeggen maar de ander heeft het toch gehoord en dat stapelt zich allemaal (helaas maar wel begrijpelijk) op.

Het is dus belangrijk om die felle discussies te voorkomen en dat kan door samen af te spreken dat jullie weglopen als het uit de hand loopt en verder praten als jullie afgekoeld zijn.

In het begin zal dat natuurlijk moeilijk zijn omdat jullie beiden die woede van binnen voelen maar hoe vaker jullie dit oefenen hoe beter jullie hierin zullen worden.

Een relatie verbeteren zonder leuke dingen te doen

Het is erg lastig om een relatie te verbeteren als jullie alleen maar negatieve momenten delen. Jullie worden op die manier immers alleen herinnerd aan negatieve dingen, denk aan irritaties en discussies.

Daarom is het belangrijk om met elkaar af te spreken dat jullie elke dag minimaal één uur besteden aan samen iets leuks doen. Denk aan samen koken, praten, masseren, uiteten, naar de film of iets anders.

De kans is natuurlijk groot dat jullie beiden (door de langdurige stress) een voorkeur hebben voor iets anders. In zo’n geval kun je afspreken dat jullie de ene dag doen wat je partner leuk vind en de andere dag wat jij leuk vind.

Het belangrijkste is eigenlijk dat jullie in je achterhoofd houden dat het niet gaat om de activiteit zelf maar puur om het feit dat jullie samen weer leuke dingen meemaken.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.
Relatie Redden? Gebruik Deze 12 Effectieve Tips en meer…
Je wilt jouw relatie redden maar weet niet zo goed waar je moet beginnen en dit zorgt natuurlijk voor de nodige stress en of spanningen.
De gedachte dat je dadelijk zonder je partner door het leven moet is pijnlijk en die situatie wil je dan ook het liefste voorkomen. Als je relatie wegvalt dan valt ook het “vertrouwde” weg en dat is nooit zo prettig.

Diep van binnen houdt je immers nog erg veel van je partner, maar waar begin je nu wanneer je een relatie wilt redden?

Relatie redden: doorzichtigheid geven

Een relatie redden waarin niet gecommuniceerd (doorzichtig voor elkaar zijn) wordt is erg lastig.Als jullie niet over elkaars gevoelens praten wordt het erg lastig om te voldoen aan de wensen van de ander en begrip te tonen voor iemands gedrag. Mensen veranderen niet zo snel, maar de manier waarop ze naar elkaar kunnen gaan kijken die kan wel opeens veranderen. Zoek naar de Kern van het probleem en richt je niet op de randverschijnselen (irritaties) want de randverschijnselen ontstaat net als er in de kern iets niet goed zit.

Zorg er dus voor dat jullie meer gaan communiceren met elkaar. Natuurlijk is dat lastig wanneer je in een dip zit maar het is wel een cruciaal onderdeel van het ”reddingsplan”.

Vraag bijvoorbeeld aan de ander; als je onze relatie een cijfer zou moeten geven, welk cijfer zou je het dan willen geven? (en vice versa). Relatie redden: in een relatie behoor je van 2 personen te houden, van de ander en van jezelf. Stel de ander dus nooit boven jezelf, want dan doe je jezelf te kort en dan is de relatie niet meer gelijkwaardig.

Om ervoor te zorgen dat je een oprecht en eerlijk antwoord krijgt moet je de ander natuurlijk geruststellen in de zin van dat je belooft dat je niet kwaad zult worden.

Nadat de ander je een punt heeft gegeven kun je het volgende vragen:

Ik hou van je en ik wil onze relatie graag beter maken dus hoe kan ik van die x, minimaal een 7 of 8 maken?

Doe vervolgens precies hetgeen wat de ander zegt. Als je dat blijft volhouden zal de relatie vanzelf beter worden en dan zal diegene ook meer voor jou gaan doen (relatie redden: is altijd vice versa). Wat voor de een geldt, geldt ook voor de ander per slot van rekening ben je met z’n tweetjes.

Relatie redden: observeer jezelf

De ander zal waarschijnlijk dingen doen of laten die jou storen maar in zijn of haar ogen doe jij misschien ook iets wat hem of haar stoort. Als de ander dat niet aangeeft dan is dat niet zo prettig, want dan kun je er niks mee doen.

Observeer en analyseer je eigen gedrag om te kijken op welke gebieden jij jezelf kunt verbeteren om de ander tegemoet te komen. Wanneer de ander ziet dat jij aan jezelf bent aan het werken, dan zal hij of zij dat ook gaan doen. Een van de twee moet het initiatief nemen en die vicieuze cirkel doorbreken.

Relatie redden: quality time

Een relatie redden kan alleen als jullie er samen voor willen gaan. Een van de eerste dingen die jullie moeten doen is tijd besteden aan jullie tweetjes. Dus echt quality time waarin jullie alleen met zijn tweeën bijvoorbeeld gaan uit eten, wandelen, zwemmen, etc. Zorg er dan ook voor dat niemand jullie kan storen want anders heeft het vrij weinig zin. Als jullie beiden de telefoon uitzetten is dat misschien nog beter.

Relatie redden: communicatie medium

Wanneer jullie via whatsapp, sms, of de telefoon met elkaar aan het praten zijn en merken dat een discussie ontstaat is het belangrijk om het gesprek af te kappen. Discussies en dat soort dingen behoor je in het echt uit te praten zodat je ook de non verbale communicatie kunt waarnemen en de boodschap beter kunt begrijpen/overbrengen.

Want als je een relatie redden wilt en voortdurend ruzie hebt omdat de een het bericht bijvoorbeeld verkeerd heeft opgevat ben je aan het dweilen met de kraan open.

Relatie redden: verras elkaar

Wanneer je elkaar alleen maar cadeautjes geeft met verjaardagen en/of feestdagen wordt het wel heel erg voorspelbaar. Houd de relatie spannend door de ander af en toe te verrassen met een onverwachts cadeautje en of uitje. De ander zal het waarderen dat je aan hem of haar gedacht hebt en dat zal de relatie uiteraard ten goede komen.

Relatie redden: beheers jezelf

Wanneer je een discussie hebt met je partner is het belangrijk om jezelf te beheersen. Meestal is een van de twee heel erg kwaad en of boos en dan wordt de ander ook weer boos door wat er gezegd wordt.

Ik raad je aan daar niet aan mee te doen en jezelf rustig te houden. In het begin zal dat lastig zijn maar een beetje oefening verricht wonderen. Geef gewoon aan dat je geen zin hebt om te gaan schreeuwen en dat soort dingen en dat je de ruzie graag wilt uitpraten maar dan op een rustige manier. En kies daar een moment voor uit dat de ander weer rustig is.

Op die manier explodeert de discussie niet en ga je ook geen dingen zeggen waar je later spijt van krijgt.

Relatie redden: onder 4 ogen

Bespreek problemen altijd onder vier ogen en nooit waar kinderen, familieleden of vrienden bij zijn. Als de ander het gevoel heeft dat je samenspant met een ander is de kans groot dat diegene ”ontploft”.

Het voelt voor diegene dan namelijk alsof je hem of haar verraad en wanneer je een relatie redden wilt is dat het laatste wat diegene moet voelen.

Relatie redden: let op je timing

Soms zit je met een probleem en kun je niet wachten om het uit te spreken. Het is echter verstandig om ook te analyseren of het wel het juiste moment is om zoiets te bespreken.

Je wilt namelijk begrepen worden en als je jouw gevoelens kenbaar maakt terwijl iemand zijn hoofd er niet naar staat wordt je niet begrepen.

Hoogstwaarschijnlijk loopt het dan uit op een discussie en dat is niet je doel. Het is je doel om begrepen te worden dus het is in je eigen voordeel om het juiste moment te kiezen.

Relatie redden: positief vs negatief

Je kunt geen relatie redden als je jezelf blijft focussen op wat de ander allemaal fout doet. Richt je aandacht op het zoeken naar oplossingen i.p.v. op problemen (relatie redden: vice versa).

Het is erg belangrijk om jezelf te gaan focussen op de positieve dingen in plaats van de negatieve dingen en de ander te belonen wanneer hij iets goed doet. Dat klinkt misschien een beetje kinderlijk maar zo werkt het menselijk brein nu eenmaal.

Als ons brein constateert dat wij een prettig gevoel krijgen (beloning in welke vorm dan ook) wanneer we iets doen wilt ons brein meer van datgene doen.

Wat je kunt doen om jezelf te gaan focussen op de positieve kanten is een schrift kopen en daar minimaal 15 leuke dingen in op te schrijven. Het is belangrijk dat je deze oefening doet want zo dwing je jouw brein namelijk om te zoeken naar de positieve dingen. Vervolgens overlaad je de ander met liefde, wanneer diegene iets doet wat jij heel erg fijn vindt.

Relatie redden: geef je eigen fouten toe

Voor een partner is het erg vervelend als jij bijvoorbeeld je eigen fouten niet wilt toegeven. Onthoudt als je met 1 vinger naar de ander wijst, dan wijzen er 3 vingers naar jezelf (probeer dat gebaar maar eens uit).

Iedereen wilt namelijk begrepen worden en als de ander kenbaar maakt, dat hem iets stoort aan jou en je blijft dat ontkennen dan voelt diegene zich onbegrepen. Hij of zij kan dan ook het gevoel krijgen dat je zijn of haar gevoelens en of emoties aan het bagatelliseren bent.

Waarom zou diegene er vervolgens überhaupt ook maar aan denken om iets aan zichzelf aan te passen als jij niet eens je eigen fouten wilt toegeven? Ja zo is het toch…

Het is dus erg belangrijk om ook kritisch naar je eigen te kijken en vervolgens ook jouw fouten toe te geven. Anders kun je nooit je relatieproblemen oplossen.

Relatie redden: leg afspraken vast

Vaak ontstaan discussies en problemen in relaties omdat de ander niet aan de verwachtingen voldoet. Denk bijvoorbeeld aan een man die altijd de vuilniszakken vergeet buiten te zetten of niet meehelpt in het huishouden.

Natuurlijk zijn het niet alleen de mannen die soms niet aan de verwachtingen voldoen. Ook vrouwen hebben hun tekortkomingen. Het is daarom erg belangrijk om samen rond de tafel te gaan zitten en op te schrijven wat jullie verwachten van elkaar m.b.t. deze dingen.

Vervolgens kunnen jullie een plan van actie schrijven om ervoor te zorgen dat jullie jezelf ook aan die afspraken houden.

Relatie redden: Focus je op jezelf

Wanneer we ons teveel op de ander focussen zorgt dat voor irritaties. Niet alleen bij onszelf maar ook bij de ander. In de meest ideale situatie bemoeien we ons gewoon niet met de ander en zijn we meer bezig met het verbeteren van onszelf. Leven en laten leven.

Dat betekent niet dat je jouw bezorgdheid niet mag uitspreken maar alles heeft een grens. Zo ken ik iemand die telkens over die grens heen ging. Zij bemoeide zich met de onderstaande zaken (en nog veel meer).

  • Wat hij aantrok
  • Hoe hij zijn eten op at
  • Zijn manier van praten
  • Wat hij in zijn vrije tijd deed
  • Hoe laat hij op zijn vrije dag opstond
  • Met wie hij moest omgaan
  • Etc.

Die relatie heeft dan ook niet lang geduurd

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.