Leven in het nu, het verleden los laten hoe doe je dat?
Je verleden kan een macht zijn die ten goede in je leven kan werken. Doch je verleden kan soms ook in je nadeel uitwerken omdat het bepaalde situaties in de weg kan staan.
Als je merkt dat zo is, dan kun je er beter aan gaan werken om je verleden los te laten. Let it come, let it go!

Als je het gevoel hebt dat je verleden je in de weg staat, dan weet je ook dat je verleden je ook ervan weerhouden om volledig in “het nu te leven”. Het ligt er dus helemaal aan hoe je jouw levensgeschiedenis en of verleden gebruikt. Gebruik je het verleden in het voordeel van jezelf? Of gebruik je jouw verleden in het nadeel van jezelf?

Het verleden

Een voorbeeld stel dat je moeder een hard, egoïstisch en dominerend persoon was. Je hebt geen fijne herinneringen aan je moeder. Het ligt dan voor de hand dat je deze impact uit je bewustzijn moet bannen, als je jezelf sereen wilt voelen.

Doch het resultaat is vaker, dat je het je moeder verwijt dat ze je dit heeft aangedaan. En dit verwijt kan iemand tientallen jaren met zich meedragen of levenslang. Logisch want al die pijnlijke ervaringen doen het innerlijke kind in jou nog steeds pijn.

Dit heeft weer tot gevolg dat je haar verantwoordelijk stelt, voor de dingen die alleen jij nog maar kunt veranderen. Want die periode van je kind zijn die is inmiddels al voorbij (ook al liggen de herinneringen nog vers in je hoofd). Alleen jij hebt de kracht in je om dit weer om te zetten in jezelf! Als je iemand probeert te vergeven, dan doe je jezelf daar goed mee. Vergeving hoeft niet perse een verzoeningsproces te zijn, want het is een proces dat alleen in jezelf plaats vind. Het doel van vergeving is dat jij jezelf beter gaat voelen.

Het is belangrijk voor je verdere toekomst dat je niet onderschat, dat deze pijn, verdriet, frustraties en of boosheid die je nog ten opzichte van je vroegere verleden hebt ook je zwakke plek kunnen worden. Met alle gevolgen van dien.

Als je je verleden wilt overstijgen, dan kan dat het beste als je begint toe te geven: wat gebeurd is, is nu eenmaal gebeurd. Het los te laten, want al die pijnlijke herinneringen kunnen je op de een of andere manier blijven “vervreemden” van het leven in het nu.

Het loslaten van een pijnlijk verleden is niet altijd even makkelijk, maar waar brengt het je als je het allemaal met je mee blijft dragen? Dat lost toch niets op, het zorgt er allemaal voor dat je diep in jezelf deze pijn en of verdriet blijft meedragen. En ook hier weer, met alle gevolgen van dien.

Als je te vaak pijn en verdriet uit je leven met je meedraagt, dan wordt dit vertrouwd voor je. Je weet dan niet meer beter en dan is het een stuk moeilijker om deze pijnlijke en of verdrietige ervaringen los te laten. Op de een of andere manier, denk je misschien ook nog eens dat je niet beter verdient?

En dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Ieder mens is uniek, ieder mens heeft zijn of haar waardes en allemaal verdienen we het om gelukkig te mogen zijn. Vandaar dat het zo belangrijk is dat je kunt terug keren naar je eigen innerlijke Bron.

De Bron van Chi

Wat is Chi? Chi is het innerlijke energieveld van je lichaam. Het is de brug tussen je uiterlijke lichaam en de bron. Chi is een energiestroom en het is de verbindingsschakel tussen het ongemanifesteerde en het stoffelijke heelal.

Als je bewustzijn naar buiten is gericht en of naar het verleden dan richt je jezelf niet tot je innerlijke bron. Als je bewustzijn naar binnen is gericht dan wordt het bewust van zijn eigen bron en keer het terug naar huis.

Als je jezelf hier heel bewust mee bezig houd, dan kan het stukken makkelijker voor je worden om je pijnlijke verleden los te laten. Je herinnert het je dan nog wel altijd, maar de pijn voelt een stuk minder. Het is dan anders, het voelt dan heel anders aan.

Als we slapen dan gaan we terug naar onze eigen Bron. We ontlenen er levensenergie aan, wat ons weer een tijdje op de been houd. Deze energie is misschien wel die energie die het meest belangrijkste voor je is. Wees meester en vormgever van jezelf! Als je dit verlangen nastreeft dan helpt het om je pijnlijke verleden makkelijker los te kunnen laten.

De allerbelangrijkste stap op de weg naar verlichting is dus: leren de identificatie met het verstand op te geven. Want elke keer dat je een gat maakt in de stroom van het denken, wordt het licht van je bewustzijn sterker.
Wat betekend verlichting? Verlichting betekent uitstijgen boven het denken, in staat van verlichting gebruik je het verstand wanneer dat nodig is. Je gebruikt het denken dan bovenal voor praktische doeleinden.

Op die manier ben je “verlost”van de onvrijwillige innerlijke dialoog die heel vaak parten kan spelen. Als je in staat van verlichting bent dan heerst er een vredige, innerlijke stilte.Stop met piekeren,het heeft geen zin, want door je bezig te houden met piekeren vermenigvuldig je het alleen maar steeds weer en keer op keer. Piekeren is energieslopend!

Als het loslaten hardnekkig kan zijn

Sommige mensen (waaronder ik) passen het mediteren toe in hun dagelijkse leven. Let op: het is geen vorm van bidden waarin je het buiten jezelf zoekt. Het is een vorm van bidden om steeds dieper tot je eigen bewustzijn te kunnen komen. En dat is een groot verschil.

Anderen benoemen het bewustzijn als de Innerlijke Bron, weer anderen benoemen het als je Hogere Zelf. Het maakt niet uit, welke naam je het geeft, want het komt uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer.

Net zoals zoveel boeken over: haal de kracht uit jezelf, het succes zit in jezelf, leef in het nu, enz. enz. allemaal uiteindelijk neerkomen op de achterliggende boodschap die in de teksten van de bijbel staat. Alleen anders verwoord en het woord God, Jezus Christus en de Heilig geest worden achterwegen gelaten.

Als je gaat bidden dan verhoog je jezelf boven je 5 zintuigen. Je zegt dan even “nee” tegen je verstand en tegen al je behoeftes van je 5 zintuigen en zegt dan even “ja” tegen je innerlijke bron en of staat van verlichting.

Op het moment dat je gaat bidden richt je jezelf dus meer op het Geestelijke, i.p.v. enkel op je 5 zintuigen (zien, horen, proeven, ruiken en voelen).

Op die manier verbreed je jouw horizon en verhef je jouw Geest. Je verbreekt dan even de natuurlijke overheersing van je 5 zintuigen, in de weet dat er meer is. Er zijn nu eenmaal zekerheden in dit Universum die door ons verstand nog niet bevat kunnen worden.

Jouw zintuigen zullen misschien zeggen: dit is onzinnig! Doch als je die uitdaging aangaat, dan zul je zien dat er op een hele natuurlijke manier, veranderingen in jezelf gaan plaats vinden. Veranderingen die je alleen maar ten goede zullen komen, veranderingen die er voor zorgen dat je jouw verleden makkelijker los kunt laten.

Precies zoals onze zintuigen getraind kunnen worden in het natuurlijke. Kunnen we onze geest ook trainen om geestelijke waarheden waar te nemen.

Ongeloof

Ongeloof komt in 3 verschillende vormen voor:

  • Onwetendheid
  • Foutief geloof
  • Natuurlijk ongeloof

Natuurlijk kun je al deze informatie in jezelf opslaan, net zoals alle andere informatie die ik je geef op mijn Blog. Uiteraard volg je altijd je eigen hart, want dat is het kompas van jouw leven. Het zijn de keuzes die ons leven bepalen en niet de kansen.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.
5 Tips Om De Pijn Te Verzachten En Je Gebroken Hart Te Lijmen
Een van de vele oorzaken van een gebroken hart is liefdesverdriet. Soms is liefdesverdriet zo sterk dat het echt voelt alsof je een gebroken hart hebt.
Je bent diep teleurgesteld, voelt een sterk gemis, denkt constant aan je ex en voelt gewoon een enorme leegte. Al datgene wat vertrouwd voor je was, is opeens weg! Verdwenen in het niets!

De tranen gaan hun vrije gang en dat is maar goed ook dat je ze laat komen (tranen bevatten namelijk bevuilde ether en het is goed dat dit uit je lichaam gaat). Het enige waar je misschien zin in hebt als je last hebt van liefdesverdriet is met een lekkere warme deken op de bank gaan liggen. Je zou zo graag willen dat je gebroken hart zou healen, maar dat heeft allemaal zijn tijd nodig. Dat proces kun je nu eenmaal niet forceren.

In deze fase van je leven,  wil je gewoon even sip zijn en nergens aan hoeven denken! Je zegt misschien tegen je zelf : morgen is weer een nieuwe dag en dan pak ik mezelf weer op. Heel vaak lukt dat niet als je een gebroken hart hebt op. Hartzeer is niet zomaar iets!

Herken je dat?

Dan kun je de onderstaande tips gebruiken om de pijn te verzachten en je gebroken hart te lijmen.

1. Lijm je gebroken hart door alle emoties toe te laten

Omdat liefdesverdriet soms zo hevig is proberen we deze emoties te onderdrukken. We proberen onszelf constant af te leiden zodat we maar niet aan onze ex hoeven te denken en aan die toekomst zonder hem of haar.Laat staan alle prachtige en intense momenten die we hebben meegemaakt en misschien nooit meer terug krijgen.

Het wegdrukken van onze emoties kan op de korte termijn goed helpen want zo ervaren we immers minder leed.Op de lange termijn kan het wegstoppen van liefdesverdriet echter catastrofale gevolgen hebben en veel van die gevolgen zijn lastig terug te draaien.

Sommige mensen bouwen bijvoorbeeld een hele hoge en dikke muur om zich heen die voor andere mensen lastig te doordringen is en anderen hebben de pech ziek te worden. Het liefdesverdriet, de stress, het wrok, de angst en de woede die ze jarenlang hebben weggestopt gaan zich uiten op ongewenste manieren.

Het is dus erg belangrijk dat we dit voorkomen en onze gevoelens toelaten zodat we ze kunnen verwerken.

Als de emoties in het begin echter te hevig zijn omdat je een enorme lading aan emoties over je heen krijgt kun je dit stapsgewijs doen. Je laat de gevoelens dan bijvoorbeeld voor een kwartiertje toe en daarna neem je even een kwartiertje ”pauze” door jezelf af te leiden. Vervolgens begin je weer opnieuw.

Hoe meer je dit doet hoe zwakker deze emoties zullen worden. Gooi gewoon alles eruit!

2. Een gebroken hart lijmen is lastig als je alleen aan de positieve dingen denkt

Misschien zijn jullie een maandje samen geweest, misschien een jaar, misschien wel 5 jaar en misschien wel meer als 10 jaar. Jullie hebben samen een geschiedenis en waarschijnlijk hebben jullie net zoals elke stelletje zowel ups als downs meegemaakt.

Nu jullie relatie voorbij is ligt de focus natuurlijk op de leuke dingen die je gaat missen maar jullie relatie was natuurlijk niet alleen positief. Er is iets wat de breuk heeft veroorzaakt. Mensen veranderen niet vaak, maar de manier waarop ze naar elkaar kunnen gaan kijken die kan wel opeens veranderen.

Jullie hebben vast en zeker ook momenten gehad waarop jullie knallende ruzie hadden, elkaar negeerden of andere negatieve dingen hebben meegemaakt.

Probeer dus ook regelmatig aan die momenten te denken.

3. Verwijder alle spullen die je constant aan hem of haar laten denken

De kans is groot dat je veel spullen in huis hebt die ervoor zorgen dat je constant aan hem of haar wordt herinnerd. Op die manier wordt het natuurlijk erg lastig om je liefdesverdriet te verwerken en je gebroken hart te lijmen. Probeer daarom al die spullen te verkopen via een website zoals marktplaats, weg te geven of bijvoorbeeld te ruilen.Als je daar op dit moment nog niet aan toe bent omdat jullie relatie pas over is kun je ze misschien opbergen. Zo heb je de spullen nog maar kun je ze in ieder geval niet zien.

4. Vermijd plekken waar je ex komt om je liefdesverdriet sneller te verwerken

Je wilt je liefdesverdriet verwerken en je gebroken hart lijmen maar dat gaat lastig als je jouw ex voortdurend tegen het lijf loopt. In zo’n situatie zullen namelijk alle leuke herinneringen bovenkomen en wordt je weer geconfronteerd met je verlies.

Het is daarom erg belangrijk om je ex, zeker in het begin, zoveel mogelijk te vermijden. Als je kort bij elkaar in de buurt woont, veel gedeelde vrienden hebt en/of kinderen hebt is dat natuurlijk lastig en zul je een beetje moeten improviseren. Dat leidt misschien tot onpraktische situaties maar zo kan je gebroken hart wel sneller genezen. Waak ervoor dat je een claimgedrag gaat vertonen want dat verergerd alles alleen nog maar meer.

5. Verwerk je liefdesverdriet door te sporten

Als je veel last hebt van liefdesverdriet is het een goed idee om te gaan sporten. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, hardlopen, tennissen, voetballen, kick boksen, zumba, fitness, etc.Door te sporten wordt er namelijk een stofje genaamd serotonine aangemaakt en dat stofje heeft een positieve invloed op o.a. je stemming en emoties.

Geschreven door: JC

Toevoeging door: Alicia

Natuurlijk doet het zeer als je partner een einde aan de relatie heeft gemaakt daar valt niet over te twisten. Maar bedenk : als je op dat moment waarop hij of zij een einde aan de relatie had gemaakt, nog bij hem was gebleven, dan had je vanaf dat moment altijd aan het kortste eind getrokken. Want je krijgt dan toch niet meer die liefde van hem of haar die je jezelf zou toewensen.

Dat klinkt misschien hard, maar je moet toch een “handvat” hebben om je gebroken hart te kunnen verwerken. En dit is er dan eentje!

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.