Gevoelens en emoties erkennen wat is het geheim hierachter?

Gevoelens en emoties erkennen hoe doe je dat? Er zijn verschillende manieren waarop wij met gevoelens en emoties kunnen omgaan, ik benoem er hier een paar:

  • Je kunt ze volledig doorstaan (gevoelens en emoties erkennen)
  • Je kunt afleiding zoeken
  • Je kunt je gevoelens en emoties onderdrukken
  • Je kunt je gevoelens en emoties verdoven
  • Je kunt alleen anderen de schuld geven
  • Je kunt ze bagatelliseren

Verdrietige gevoelens en emoties erkennen en doorstaan is helemaal niet erg, daar hoef je jezelf niet voor te schamen! Je gevoelens en emoties erkennen is van belang, dit omdat zij ook een groot deel van jezelf zijn. Alles wat deel uit maakt van jezelf zou je dus in principe lief moeten hebben.

Het proces van gevoelens en emoties erkennen, zorgt ervoor dat je jouw tranen de vrije loop laat. Het is altijd goed om je tranen de vrije loop te laten, want onze tranen zorgen ervoor dat de (opgenomen) vervuilde ether ons lichaam weer kan verlaten. Anders gezegd: dat de opgenomen negatieve energieën ons lichaam weer kan verlaten. Dat is een van de redenen waarom je jezelf naar een huilbui weer beter voelt. read more

Leren voelen, gevoelens uiten waarom kan niet iedereen dat even goed?

Leren voelen wordt door je opvoeding en omgeving al in een vroeg stadium bepaalt. Nu misschien wat minder, maar vroeger was er een soort van taboevorming rond het uiten van gevoelens. Het was zelfs zo (misschien nog zo hier en daar) dat men kinderen bepaalde gevoelsuitingen abrupt af deed leren en of afwijzen.

Althans als deze gevoelsuitingen niet in overeenstemming waren met de heersende ideeën van de ouders. Men gaf dan geregeld negatieve kritiek en of afkeuring.

Als dat bij jou het geval was, of bij je partner dan weet je dat het vaak en of soms moeilijk is om echt te leren voelen. Niet ieder kind kreeg in zijn of haar ouderlijke gezin, de mogelijkheden voor spontane uitingen. Het is maar een willekeurig voorbeeld uit velen. read more

Leren onze gevoelens en emoties ons iets over onszelf?

We hebben allemaal onze gevoelens en emoties, wie kent ze nu niet? Iemand die groeit probeert in zijn of haar binnenste te kijken en probeert de oorzaak van de eigen gevoelens en emoties te achterhalen. Dat is het wezenlijk verschil tussen iemand die qua innerlijke groeit en iemand die niet groeit. Je zou het ook anders kunnen formuleren: hier ligt het verschil tussen oprechtheid en zelfbedrog.

Het is niet altijd even gemakkelijk om te beseffen, dat er altijd iets in onszelf aanwezig is wat onze gevoelsreactie verklaart. De ene man en of vrouw kan zijn of haar gevoelens en emoties beter onder controle houden en of uiten dan de ander. We zijn allemaal verschillend en allemaal functioneren we op onze manier. read more