Vertrouwen is goed, controle is beter in welke situaties dan?
Vertrouwen is goed en ontzettend belangrijk, doch als je te goed van vertrouwen bent, dan is een extra controle altijd beter.
Het maakt niet uit of die extra controle nu onbewust (onderbuikgevoel) of bewust (verstandelijk) gebeurd. Vertrouwen is goed, maar controleren of iemand te vertrouwen is, is beter. Dit is belangrijk bij online daten en zodra een online date uitmondt in een eerste afspraakje.

Normaal gesproken ga je een relatie met iemand aan en heb je vertrouwen in deze persoon totdat het tegendeel bewezen is. Doch als je deze methode al verschillende keren hebt toegepast in je leven en hier keer op keer teleurstellend en of beschadigt bent uitgekomen. Dan is het vrij normaal dat je van deze situaties leert. Je leert goed en kwaad beter van elkaar te onderscheiden en je kijkt de kat uit de boom.

Een alom bekende uitspraak: zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Als je te goed bent van vertrouwen dan kan daar, wel eens hier en daar misbruik van gemaakt worden. Misbruikers hebben hier namelijk een neus voor.

Denk hierbij even aan scammers (die momenteel zeer actief zijn op facebook, instagram en op datingsites). Denk hierbij even aan foute mannen en of vrouwen, players, genotsjagers en of loverboys etc. Dat lijken in eerste instantie ook allemaal normale mensen (je ziet het aan de buitenkant niet) maar ze hebben vooraf al, geen zuivere intenties. Ze laten zich altijd van hun beste kant zien, ze praten je naar de mond, ze vertellen je alles wat je maar wilt horen om zo hun doel te kunnen bereiken.

Vertrouwen is goed, controle is beter

En dan is een extra controle altijd beter. Dat heeft totaal niets met argwaan te maken, maar meer met zelfbescherming. We leven nu eenmaal in een tijd waarin we allemaal beseffen dat niet iedereen zomaar te vertrouwen is.

Liefde

Liefde komt niet vanzelf, het is het ontstaan van een natuurlijk proces dat moet groeien. (liefde is dus iets anders als een verliefdheid). De Liefde heeft veel facetten en stelt ons in staat tot veel dingen die we zonder haar nooit zouden kunnen verwezenlijken.

Vertrouwen is een goede basis en komt tot stand door emoties en gevoelens met elkaar te delen. Je zou het ook zo kunnen verwoorden: hoe dieper de liefdesrelatie tussen 2 personen gaat, hoe verder ze gaan in het “delen” van elkaars leven.

De communicatie speelt natuurlijk een hele grote rol, bij een date etc. want in eerste instantie is vertrouwen gebaseerd op woorden. Uiteraard moet er een juiste balans zijn tussen woord en daad. Ik pas meestal altijd het HVW toe, het is mijn kompas in het leven. Wat is het HVW? De H staat voor iets horen, de V staat voor voelen, de W staat voor waarnemen.

Een voorbeeld, iemand zegt tegen je: ik hou van je. Dat hoor je, maar je wilt het ook voelen en waarnemen. Op die manier cheque je de balans tussen woord en daad. Anders gezegd: vertrouwen is goed maar controle is beter.

Vertrouwen is nu eenmaal ontzettend belangrijk. Het onderlinge vertrouwen zijn de bouwstenen van een goede en of stabiele relatie. Als je een relatie met iemand wilt opbouwen en of herstellen, dan is het vertrouwen het aller belangrijkste. Want zonder vertrouwen werkt niets! Als er geen onderling vertrouwen is in een relatie dan zou je het bijvoorbeeld een surrogaat relatie kunnen noemen.

Het vertrouwen wordt meestal beschadigt door: ontrouw, oneerlijkheid, fake gedrag, of als men weigert om openheid te geven. Doch het vertrouwen kan soms ook “beschadigt” worden door een mis opvatting en of misverstand, vandaar dat openlijke communicatie zo belangrijk is.

Als je door middel van vertrouwen en chemie voor de liefde gaat, dan moet je eigenlijk op zoek gaan naar de eenheid en niet naar het geluk. Het vertrouwen is iets wat moet groeien en het bouwt zich op door de openheid en de transparantie die je aan elkaar geeft.

En de eerste echte waardevolle communicatie bestaat uit het delen van emoties en gevoelens, tenminste als je die transparantie kunt en of wilt geven.

Wij als mens zijn geen enkelvoudig wezen, wij zijn gevormd door een drie eenheid: Ziel, Geest en Lichaam en op elk van deze 3 niveaus hebben wij onze behoeftes en of verlangens. Als deze verlangens en of behoeftes op een van deze3 niveaus ontbreekt dan kan ons hele gestel in onbalans raken met alle gevolgen van dien.

Vertrouwen is openheid geven

Als iemand de deur van zijn hart gesloten houd vanuit egoïsme en of omdat hij of zij macht willen uitoefenen dan voelt dat niet goed. Je merkt dan dat hij of zij totaal geen openheid riskeren. Hij of zij staat dan niet toe, om de gevoeligste plekken van zijn ziel met iemand te delen en of bloot te leggen. En dan kun je je bij jezelf afvragen waarom hij of zij dat doet? Wat zijn de achterliggende intenties hiervan?

Als dit aanhoudend is, dat de andere persoon zijn of haar hart gesloten houd en of gebarricadeerd heeft dan kan het vertrouwen bij de persoon die wel openheid geeft wegebben, met alle gevolgen van dien.

Mensen en of partners veranderen niet zo snel, maar de manier waarop ze opeens naar elkaar kunnen gaan kijken die kan wel opeens veranderen. Het vertrouwen is dan opeens weg.

Geschreven door: Alicia

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.
Vertrouwen terugwinnen
Vertrouwen terugwinnen: als het vertrouwen in de relatie geschaad is dan is er ergens iets behoorlijk mis gegaan.
Mensen veranderen niet zo snel, maar de manier waarop ze naar elkaar kunnen gaan kijken die kan wel opeens veranderen.

Vertrouwen terugwinnen: het lastige hieraan is dat het onder normale omstandigheden al een tijdje duurt voordat iemand je echt vertrouwd, laat staan wanneer je het vertrouwen geschaad hebt.

In deze situatie is het vertrouwen terugwinnen dan ook een enorme uitdaging maar er is zeker nog hoop als je het goed aanpakt. Het enige wat je hoeft te doen is te laten zien dat je veranderd bent en wel echt te vertrouwen bent maar hoe pak je dat aan?

Vertrouwen terugwinnen: als het vertrouwen in een relatie ver te zoeken is moet je allesbehalve een passieve houding aannemen. Over het algemeen werkt het niet wanneer je denkt; ”ok, ik heb een fout gemaakt maar ik laat gewoon zien dat ik die fout niet meer maak en dan komt het wel goed”. Je zult een proactieve houding moeten aannemen.

Communicatie

Het vertrouwen terugwinnen begint met communiceren. Het begint met een gesprek waarin je aangeeft dat je een fout hebt gemaakt en dat je dat nooit meer zult doen. Het helpt als je kunt aangeven waarom hij of zij je nu zou moeten geloven.

Wanneer je dit gezegd hebt gaat hij of zij je natuurlijk niet opeens geloven. Je partner zal nog steeds vrezen dat je opnieuw dezelfde fout maakt. Het is dan ook jouw taak om die angst weg te nemen en jouw partner op een goede manier gerust te stellen.

Eerlijkheid

Het spreekt misschien voor zich maar het is belangrijk om het toch even te benoemen. Het is uiterst belangrijk dat je vanaf nu op alle gebieden volledig eerlijk bent.

Hoe eerlijker je bent over allerlei zaken hoe kwetsbaarder jij jezelf opstelt en hoe eerder je partner geneigd is om je te geloven. Mensen zijn namelijk niet dom dus ze hebben al snel door wanneer je iets verbergt.

Er mag dus geen enkele vorm van twijfel zijn over welke kwestie dan ook want twijfel over het ene voedt de twijfel over het ander. Dus stel dat je bent vreemdgegaan maar ook liegt over andere dingen.

Als je partner merkt dat je liegt over andere dingen, tja. Waarom zou diegene je dan wel geloven als je zegt dat je nooit meer vreemd zult gaan.

Beloften nakomen

Wanneer je belooft dat je bijvoorbeeld om een bepaald tijdstip thuiskomt is het uiterst belangrijk om jezelf daaraan te houden.

Jij weet namelijk dat je echt niet meer vreemdgaat maar je partner niet. Zodra jij ook maar even te laat bent zal je partner zich direct zorgen maken. Op die manier kun je dus geen vertrouwen terugwinnen.

Mocht je onverhoopt niet op tijd kunnen zijn dan is het uiteraard zeer belangrijk dat je hem of haar even belt en de situatie uitlegt.

Niet appen en smsen

Het vertrouwen terugwinnen is lastig als je partner ziet dat je iets aan het doen bent en dat in principe niet kan controleren.

Zorg er dan ook voor dat je in zijn of haar bijzijn niet ligt te appen of smsen. Als je wilt spreken met vrienden dan bel je die gewoon op zodat jouw partner kan horen wat je zegt.

Het lijkt misschien overdreven maar dat is het niet want je partner twijfelt aan alles wanneer je eenmaal een keer een fout hebt gemaakt.

Wijs aandacht af

Je kunt zijn of haar vertrouwen terugwinnen wanneer je laat zien dat je alleen maar belangstelling hebt voor jouw partner.

Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je partner merkt dat jij elke vorm van aandacht afwijst en duidelijk maakt dat je al ”bezet” bent. Hoe vaker jouw partner zal zien dat jij niet op de aandacht van anderen ingaat hoe beter.

Het werkt nog effectiever als je partner denkt dat jij hem of haar niet ziet en alsnog de aandacht afwijst. Dat is namelijk het ultieme bewijs voor hem of haar dat je ook trouw bent wanneer je alleen bent.

Zo zul je zijn of haar vertrouwen terugwinnen en de relatie redden.

Geschreven door: JC
Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.