Stress in een relatie

Posted by: liefde expert - Posted on:

Een relatie bestaat uit twee werelden omdat de belevingswereld van de man en vrouw heel verschillend zijn. Vrouwen en mannen nemen de wereld in een relatie op een heel andere wijze waar en soms lijken de verschillen onoverbrugbaar. Maar ook door de maatschappij is er weinig tijd om te ontspannen en te genieten waardoor er meer frustratie en verwarring ontstaat.

Binnen een relatie verwachten vrouwen dat mannen zich als vrouw gedragen

Een man fantaseert graag bij thuiskomst opgewacht te worden door een gelukkige vrouw die net het eten heeft gekookt en open staat voor zijn seksuele verlangens. Wij vrouwen fantaseren graag dat bij thuiskomst ons een liefhebbende en zorgzame “vrouw” opwacht. We willen dat mannen thuis in de relatie evenveel verantwoordelijkheid op zich nemen als wij vrouwen.

Als wij het traditionele mannenwerk doen, dan mag onze partner ook het traditionele vrouwenwerk doen. Waarom werkt dit niet? Omdat vrouwen willen dat mannen veranderen, maar mannen willen niet dat vrouwen veranderen. Dat komt omdat mannen graag bij thuiskomst gesteund willen worden door een liefdevolle partner zoals dat waarschijnlijk bij zijn ouders ook is geweest. Omdat mannen zich vaak niet bewust zijn van hoeveel werk en tijd het kost om de huishouding bij te houden verwacht hij van zijn partner vaak het onmogelijke.

Je hebt een lange werkdag gehad en je wilt je frustratie tijdens het eten bespreken. Je partner luistert en tijdens je verhaal komt hij met oplossingen. Maar hier heb je geen behoefte aan. Waarom begrijpt hij niet dat je alleen wilt dat hij naar je luistert en meeleeft?

Mannen houden van het oplossen van problemen. Maar als hun pogingen om je te helpen niet op waarde worden geschat, verliest je partner na enige tijd zijn belangstelling. En als je zijn oplossingen wel oppakt, wordt je partner er steeds bedrevener in om je te helpen. Wil je gewoon dat je partner naar je luistert, communiceer dit dan duidelijk. Zeg tegen je partner dat je graag een gesprek wilt voeren waarin je verwacht dat hij alleen maar luistert naar je verhaal zonder oplossingen te geven.

Een relatie wordt beïnvloed door stress

Door het veranderende rollenpatroon van mannen en vrouwen is een nieuwe bron van stress ontstaan. Tijdens de vorige generaties waren de rollen duidelijk verdeeld. Mannen zorgden voor het geld om het gezin te onderhouden en vrouwen zorgden voor de huishouding, de kinderen en onderhielden vriendschappen.

Tegenwoordig werkt het merendeel van de vrouwen, bouwen we aan onze carrière en zijn we financieel onafhankelijk. Als we dan thuiskomen en ons ook nog verantwoordelijk voelen voor het huishouden en wellicht kinderen ontstaat een nieuw soort stress en zoeken we naar evenwicht tussen werk en thuis.

Ook bij mannen zorgt het veranderende rollenpatroon voor een nieuwe bron van stress. Vroeger was hij de kostwinnaar en dat gaf hem een voldaan gevoel. Tegenwoordig wordt na zijn drukke werkdag verwacht dat hij mee helpt met het drukke programma van huishouden en kinderen. Hij probeert wel te helpen, maar heeft niet de tijd om van de dagelijkse stress te herstellen. Hierdoor wordt hij op den duur ook moe en prikkelbaar.

En dan willen we ook nog tijd overhouden voor de relatie. Wanneer we moe en prikkelbaar zijn en nauwelijks tijd en zin hebben om ons bezig te houden met onze relatie veroorzaakt dit ook weer stress.

Mannen en vrouwen gaan anders om met spanning en hier lijden relaties onder. Als we de verschillende manieren waarop we omgaan met stress niet begrijpen, gaan de twee werelden botsen. Doordat mannen en vrouwen allebei op een andere wijze met stress omgaan is ook de manier waarop we geholpen willen worden om die stress te verminderen anders. Als vrouw wil je graag praten over je problemen, maar je partner trekt zich terug als hij zich gestrest voelt.

Hoe onrealistische verwachtingen je relatie beïnvloeden

Wij vrouwen verwachten dat onze partner naast zijn werk graag praat over onze belevingen van de dag, uit zichzelf meehelpt met het huishouden, belangstellend en romantisch is, ons mee uit neemt en problemen oplost die het dagelijks leven met zich meebrengt. We willen eigenlijk een vrouw als partner met wie we het huishouden kunnen delen, een man die de klusjes in huis doet en een man die ons graag verleid. Dit zijn dus niet reële verwachtingen.

Mannen verwachten dat we naast ons werk hen liefdevol en ondersteunend ontvangen bij thuiskomst, dat het eten is gekookt, het huishouden is gedaan, dat we er sexy uitzien en dat we open staan voor zijn seksuele verlangens. Ook dit zijn niet reële verwachtingen.

Omdat de meeste mannen niet aan onze verwachtingen kunnen voldoen, raken beide werelden gefrustreerd en teleurgesteld. Een man kan dan op een gegeven moment de relatie opgeven omdat hij probeert tegemoet te komen aan onrealistische verwachtingen. Je stoot zijn liefde af als je je richt op wat je niet krijgt. Zo geef je hem de boodschap dat hij als partner niet voldoet en neemt zijn stress toe omdat hij dan minder te geven heeft.

In een relatie komt ontspanning voor het huishouden bij een man

Wij vrouwen irriteren ons wanneer we thuis komen van een drukke dag werken en onze partner zit voor de tv terwijl het huis een bende is. Waarom ruimt hij niet eerst op voordat hij zich ontspant? In de wereld van de man komt ontspanning voor het huishouden. Na een lange werkdag begint een man zich te ontspannen bij de gedachte dat hij naar huis gaat.

Als vrouw zijnde hebben we een lijst in ons hoofd van wat allemaal gedaan moet worden als we thuis komen. En zolang deze lijst niet af is, kunnen we moeilijk ontspannen of iets doen wat we leuk vinden. We zijn manager in ons huis en zien wat er gedaan moet worden. En dan zetten we de mannen aan het werk. Een man ziet gewoon niet wat er gedaan moet worden in het huishouden en huishoudelijke klusjes zijn in de ogen van de man niet dringend.

Laat aan je partner weten hoeveel tijd je kwijt bent aan het huishouden en laat hem merken wat je allemaal doet in het huis. Vraag maar aan hem of hij je meehelpt met de afwas. Of vraag of hij je meehelpt met het uitkloppen van de kleding als ze uit de was komen. Je kunt ook de kleding die je voor hem gestreken hebt ergens neerleggen zodat hij het zelf opruimt en ziet wat je gedaan hebt. Of je zorgt ervoor dat hij bijvoorbeeld geen schoon ondergoed meer heeft, waardoor hij het zal waarderen als je de was doet.

In een relatie is communicatie heel belangrijk

Communiceer met hem hoeveel tijd het je kost om het huishouden bij te houden en maak met elkaar afspraken wie wat doet of huur iemand in die af en toe komt poetsen. En verwacht geen hulp maar vraag om hulp in duidelijke taal zoals het maken van taken (hebben een begin en een eind). Laat hem zelf bepalen welke taken hij als eerste doet en laat hem vrij in de manier waarop hij zijn taken wil uitvoeren.

Ben je een keer moe en je ziet er tegen op om de afwas te doen vraag dan: “Wil jij straks de afwas doen? Ik ben behoorlijk moe.” Als er boodschappen moeten worden gedaan en je hebt weinig tijd, vraag dan: “Wil je naar de supermarkt gaan en de boodschappen die op dit lijstje staan halen?” Verwacht niet dat hij uit zichzelf je meehelpt. Vraag zijn hulp op een vriendelijke en duidelijk manier en laat blijken dat je zijn hulp waardeert door uiting te geven aan je gevoelens.

Een man wil je graag gelukkig maken. En als je partner je meehelpt met de huishouding probeer dan geen commentaar te leveren. Dankbaarheid zorgt voor motivatie om mee te helpen. Maar als je commentaar levert, zorgt dat voor onbegrip voor wat hij wel goed doet. Het is voor je partner niet leuk als je je gedraagt alsof je zijn moeder bent.

Wanneer onze partner ons helpt voelen we ons gesteund en minder gespannen. Bij een man neemt de stress af als je minder voor hem doet en je hem de ruimte geeft om meer voor jou te doen. Dus de stress van de man wordt minder als hij het gevoel heeft dat hij erin slaagt om jouw behoeften te bevredigen.

Samenvatting: een relatie bestaat uit twee werelden

In tijden van stress is het belangrijk om te weten hoe we elkaar kunnen helpen. Dus probeer niet te veranderen wat niet veranderd kan worden, maar richt je op wat je wel kunt veranderen. Mannen zijn bijvoorbeeld beter in het uitvoeren van taken dan in het doen van routinematige klusjes in huis. Verwacht niet dat hij uit zichzelf jou helpt met bijvoorbeeld de huishouding, maar vraag om hulp. Want als de stress in een relatie afneemt, kunnen de verschillen tussen de twee werelden een bron van inspiratie zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *