Hoe Kun Je Het Beste Omgaan Met Een Stalker?

Posted by: liefde expert - Posted on:

Al doe je zo je best om ”verkeerde” types te vermijden, het risico dat je een stalker krijgt kun je nooit helemaal uitsluiten.

Je weet wel die man/vrouw die je overal volgt, voortdurend in de omgeving van je huis is, je ongewenste cadeautjes stuurt, regelmatig belt en/of een bericht stuurt en in de meest extreme gevallen opeens door de achterdeur naar binnenkomt en in je huis staat.

Nu zijn er stalkers die hun slachtoffer nooit fysiek kwaad zullen doen maar je hebt natuurlijk ook stalkers die dat wel doen als puntje bij paaltje komt.

Het is dan ook begrijpelijk dat de paniek toeslaat wanneer je te maken hebt met een stalker maar wat moet je dan eigenlijk doen? Hoe kun je het beste omgaan met een stalker?

Laten we eerst eens even kijken naar de 9 fasen waar een slachtoffer meestal doorheen gaat zodat je kunt zien hoe ernstig de situatie op dit moment al is.

Het is belangrijk dat je dit zelf weet zodat je dit kunt delen met eventuele hulpinstanties zodat de schade beperkt kan worden.

De 9 fasen van een stalker

Hieronder vind je de 9 fasen waar een slachtoffer doorgaans doorheen gaat. Het is overigens niet zo dat ieder slachtoffer door al deze fases heen gaat.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat de eerste fase niet van toepassing is omdat het direct duidelijk is dat iemand je aan het stalken is.

Zoals je hier ziet gaan deze fasen uit van een gelukkige afloop maar dat wilt niet betekenen dat het in de praktijk ook altijd goed afloopt.

Het is dan ook noodzakelijk om op een voorzichtige/goede manier om te gaan met een stalker. Hieronder een aantal tips die je zullen helpen.

5 tips om met een stalker om te gaan

In het verleden (voor 2000) was het vrij lastig om hier iets tegen te doen maar sinds 28 juni 2000 kent Nederland een speciale Anti stalkingwet. Deze wet is ontwikkeld om stalkers gericht aan te kunnen pakken.

Voordat de stalker echter schuldig bevonden kan worden moet diegene natuurlijk wel als verdachte worden aangesteld en vervolgens moet er bewijs vergaard worden.

1. Een duidelijke waarschuwing

Stel een brief op en geef daarin duidelijk aan wat je wel goed vind, wat je niet goed vind, hoe ongemakkelijk jij jezelf erbij voelt en welke consequenties eraan vast hangen als de stalker door blijft gaan (aangifte politie als je dat nog niet gedaan hebt).

Verstuur deze brief vervolgens door middel van een aangetekende brief. Als je geen adres hebt verstuur je het naar zijn social media profiel in een prive bericht, naar zijn e-mailadres, etc.  Bewaar deze brief en ook het bewijs dat je deze brief verzonden hebt.

2. Open geen discussie

Als de stalker reageert op deze brief en een discussie probeert te openen geef je duidelijk aan dat je er niet voor open staat om de inhoud van de brief te bespreken omdat je in de brief zelf al duidelijk genoeg bent geweest.

Het kan zijn dat hij je blijft benaderen en ”smeekt” om er even over te praten maar het is belangrijk dat je dit vermijd. Wat je kunt doen is bijvoorbeeld constant de volgende zin blijven herhalen;

“Sorry, ik bedoel het niet slecht maar ik ben duidelijk genoeg geweest. Ik wil niet dat je contact met mij opneemt. Ik wil het hierbij laten.”

De meeste stalkers zijn echte aanhouders dus kijk er niet vreemd van op als je precies dezelfde zin gedurende een langere periode moet herhalen.

3. Probeer zoveel mogelijk bewijs te verzamelen

Je hebt de stalker nu duidelijk aangegeven dat je zijn/haar gedrag zeer ongepast vind en geen gesprek met hem/haar wilt aangaan.

Nu is het belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen zodat je kunt aantonen dat je jouw grenzen duidelijk hebt aangegeven en de stalker deze bewust negeert.

Het is dan ook belangrijk dat je letterlijk elk bewijsstuk bewaart. Denk aan;

  • E-mails
  • Tekst berichten
  • Ingesproken berichten
  • Gemiste oproepen
  • Cadeautjes
  • Eventuele foto’s die je hebt gemaakt
  • Brieven
  • Etc.

Het is overigens ook handig om een soort van dagboekje bij te houden waarin je elke dag alles noteert wat je meemaakt.

Op deze manier kunnen alle hulpinstanties een completer beeld krijgen van de hele situatie.

4. Stel anderen ervan op de hoogte

Stel vrienden en/of familieleden op de hoogte want samen sta je veel sterker en daarnaast heb je zo ook extra getuigen die kunnen bevestigen dat je inderdaad wordt lastiggevallen.

Tevens is het ook belangrijk om anderen altijd op de hoogte te stellen van waar je heen gaat, hoe je daarheen gaat en hoe laat je terug verwacht te zijn.

Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat als je rond een bepaald tijdstip geen smsje/belletje naar je vriend of vriendin hebt gestuurd dat iemand hulp moet inschakelen.

Het lijkt misschien een drastische maatregel maar wil je werkelijk het risico nemen dat jij nu net te maken hebt met een stalker die te ver gaat?

5. Voorkom onveilige situaties

Als het voor jouw gevoel echt heel erg aan het worden is dan is het belangrijk dat je voorzorgsmaatregelen neemt.

Denk dan aan de volgende dingen;

  • Ga ‘s avonds niet meer alleen op pad,
  • Laat extra sloten op de deuren zetten
  • Doe de gordijnen ‘s avonds allemaal dicht
  • Controleer voordat je gaat slapen of alles goed dicht is
  • Laat desnoods camera’s ophangen.
  • Vermijd afgelegen wegen/paadjes, etc.

Zorg voor je eigen veiligheid, let op een claimgedrag!

5. Schakel de politie in

Zodra je duidelijk hebt aangegeven dat je geen contact meer wilt en diegene gewoon blijft doorgaan is het belangrijk om de politie hiervan op de hoogte te stellen.

Ze kunnen misschien niet direct iets doen maar ze zijn zo in ieder geval wel op de hoogte van de situatie waardoor ze beter kunnen ingrijpen als er iets gebeurt.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *