Zal een lat relatie in jullie situatie tot relatieproblemen leiden?

Posted by: liefde expert - Posted on:

Steeds meer koppels kiezen voor een lat relatie oftewel lange afstandsrelatie.

Dit zie je vooral terug bij de jongste doelgroep die bestaat uit jongeren van 18 tot 30 jaar.

Volgens het CBS heeft dan ook 1 op de 5 alleenstaanden een lat relatie. Dat is maar liefst 20% van alle singles. Eigenlijk ook niet gek want een lat relatie kent nogal veel voordelen.

Wat zijn de voordelen?

Hieronder een overzicht met alle voordelen van een lat relatie.

 • De relatie eindigt niet wanneer een partner voor werk moet verhuizen
 • Ieder behoudt zijn eigen woning en inboedel
 • Wanneer het misgaat hoeft niets verdeeld te worden
 • Intimiteit wordt schaars dus je waardeert dat meer
 • Ieder heeft tijd voor zichzelf
 • Je hebt in twee steden een plekje voor jezelf
 • Er is altijd iets om naar uit te kijken
 • Ieder kan zijn eigen vrienden regelmatig blijven zien
 • Het is een mooie test om te kijken of jullie liefde echt sterk is

Wat zijn de nadelen?

Alhoewel een lat relatie steeds populairder wordt vanwege de vele voordelen zitten er natuurlijk ook veel nadelen aan vast.

Voordat je besluit zo’n lat relatie aan te gaan zul je dan ook eerst goed moeten kijken naar de nadelen en deze moeten afwegen tegen de voordelen.

 • Het is moeilijker na te gaan of je partner trouw is
 • Je kunt niet veel tijd met elkaar doorbrengen
 • Het is lastiger om een band op te bouwen met de ouders van je partner
 • Wanneer je beiden thuis zit en via de telefoon een discussie hebt kun je niet even rond de tafel gaan zitten om het uit te praten
 • De ander maakt het misschien sneller uit via de telefoon of een ander medium
 • Het is lastiger om bevriend te raken met de vrienden van je partner
 • Je moet veel aan reiskosten betalen
 • Soms kun je een gevoel van eenzaamheid ervaren
 • Op en neer reizen kan soms vervelend worden
 • Wanneer een van jullie twee iets vervelends meemaakt kunnen jullie elkaar alleen ”digitaal” steunen.
 • Jullie weten niet of jullie relatie net zo goed zou werken als wanneer jullie vaker samen zouden zijn

Kan een lat relatie werken?

Een lat relatie kan zeker weten heel erg goed uitpakken voor jullie beiden. Bovendien is het ook een goede oplossing voor situaties waarin je vroeger misschien een relatie zou verbreken.

Denk bijvoorbeeld aan een situatie waar een van de twee moet verhuizen naar een andere stad in verband met werk. Het is alleen wel belangrijk dat jullie elkaar volkomen vertrouwen en er ook echt serieus voor gaan.

Als jullie niet van plan zijn om er serieus voor te gaan en elkaar regelmatig te zien, bellen, skypen en dergelijke dan is de kans groot dat het eindigt in een relatiebreuk.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

5 replies on “Zal een lat relatie in jullie situatie tot relatieproblemen leiden?”

  Geachte, mijn vriend en ik wonen 3.5 jaar samen. Nu opteert hij om financiele redenen voor een lat relatie. Ik zie dat niet zitten en ben bang voor de eenzaamheid. Wat kan ik doen?

  hoogachtend,

  Geachte Nine,

  Bedankt voor jouw reactie.

  Als jullie na 3,5 jaar opeens zouden overstappen op een lat relatie kan ik mij voorstellen dat je bang bent voor een gevoel van eenzaamheid, Je bent immers gewend om alles samen te doen en nu zou je dan opeens veel minder tijd met elkaar kunnen doorbrengen.

  In theorie zijn er drie opties:

  1. Hem overtuigen om toch samen te blijven wonen.
  2. Jezelf toch maar verzoenen met het idee van een lat relatie
  3. Als vrienden uit elkaar gaan

  Omdat je al aangeeft dat je een lat relatie niet ziet zitten valt optie 2 eigenlijk af. De enige opties die dan nog overblijven zijn; hem overtuigen of besluiten als vrienden uit elkaar te gaan.

  Nu kan ik mij voorstellen dat je ook niet zonder hem verder wilt dus optie drie valt dan ook af. De enige optie die dan overblijft is hem proberen te overtuigen hier te blijven.

  Is dat verstandig om te doen?

  Omdat ik jullie niet persoonlijk ken vindt ik het lastig dit te beoordelen maar ik wil je het volgende graag meegeven;

  Ik ga er vanuit dat hij wilt verhuizen omdat hij in een andere stad een job kan krijgen die beter betaalt. (Anders begrijp ik even niet goed waarom hij zou willen verhuizen vanwege financiële redenen aangezien samenwonen meestal goedkoper is. Zou je dit dan even willen toelichten?)

  Nu kan het zo zijn dat als jij hem overtuigd hier te blijven dat hij achteraf spijt krijgt en jou dit kwalijk gaat nemen. Dat zal jullie relatie natuurlijk geen goed doen. Je moet hier dus goed rekening mee houden en even aftasten hoe belangrijk dit voor hem is.

  Dit is natuurlijk een hele moeilijke situatie en daarom adviseer ik je om gewoon even met hem om de tafel te gaan zitten en je gevoelens kenbaar te maken. Misschien weet hij wel helemaal niet hoe erg je hiermee zit en besluit hij vanuit zichzelf hier te blijven.

  Ik hoop dat ik je hoe dan ook een beetje geholpen heb en als je nog vragen hebt zal ik die graag beantwoorden!

  Groetjes,
  Jim

  We zijn ca 65 en hebben al 12 jr een Lat relatie. Dat gaat eigenlijk best goed spirituele en gevoelens kunnen we prima delen. Echter met intimiteit en sex lumt het niet erg ….meer….. ik …man….. zit daar niet zo mee . Mijn vriendin .
  Mist de passie. ..wat nu

  michiel

  Hallo Michiel,

  Fijn om te horen dat jullie al zo lang een lat relatie hebben, goed voor jullie!

  Als jij het niet zo erg vind dat er geen (of weinig) intimiteit en seks is maar zij wel dan adviseer ik je om toch wat intimiteit/seks in de relatie te ”brengen”, al doe je het alleen voor haar. Dat zal jullie relatie alleen maar ten goede komen.

  Hallo ik heb 9 maanden een relatie. Mijn vrouw besloot ook een lat relatie tenemen met mij ik vind net dat je dan vast zit en als je weer bij elkaar ben dat je een weekend verlof heb. Ik snap er niks van en heel erg raar meschien werkt het wel maar bij mij ookk nog niet. Denk ook dat ik bang ben dat ze ooit tegen een andere leuke man aan loopt en dat ik dan verleden tijd ben.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *