In 7 Simpele Stappen Een Oprecht Excuses Aanbieden

Posted by: liefde expert - Posted on:

Excuses aanbieden, gaat makkelijk als je je Ego kunt laten zakken. Je hebt een fout gemaakt maar wilt het graag goedmaken.

Dat begint natuurlijk met je excuses aanbieden maar hoe doe je dat nu precies? Wanneer kun je het beste je excuses aanbieden en hoe breng je zoiets?

Wist je dat er een specifiek stappenplan is dat je kunt volgen om je excuses aan te bieden? Als je dit stappenplan volgt is een excuses aanbieden een stuk makkelijker.

Hieronder vind je 7 stappen die je kunt volgen.

1) Jouw excuses aanbieden begint met het kiezen van een juist moment

Voordat je ook maar denkt aan hoe je jouw excuses gaat aanbieden is het belangrijk om een geschikt moment te kiezen.

Dat is een van de meest belangrijke stappen uit dit stappenplan want als je een verkeerd moment uitkiest kan de ander geïrriteerd raken.

Zoiets gebeurt bijvoorbeeld wanneer je de discussie wilt uitpraten wanneer de ander geen tijd heeft of er andere mensen bijzijn terwijl je partner zoiets alleen onder vier ogen wilt bespreken.

Je kunt jouw excuses dus het beste aanbieden op een moment wanneer jullie met zijn tweeën zijn en ook tijd hebben om het rustig uit te praten.

2) Je kunt jouw excuses alleen aanbieden wanneer de ander daarvoor open staat

Een excuses aanbieden is erg lastig als de ander geen zin heeft om ”erover te praten”.

Het is dus erg belangrijk dat je niet alleen een goed moment uitkiest maar vervolgens ook vraagt of de ander zin heeft om het ”er even over te hebben”.

Als je partner daar op dat moment geen zin in heeft is het cruciaal dat je dit respecteert. Doe je dat niet dan loopt het wellicht weer uit op een discussie.

Je kunt op een later moment weer een nieuwe poging doen.

3) Als je jouw excuses gaat aanbieden moet je laten zien dat je begrijpt wat je fout hebt gedaan

Als de ander heeft aangegeven erover te willen praten kun je het beste beginnen door te laten zien dat je precies weet wat je fout hebt gedaan.

Zo weet de ander dat je goed naar hem of haar hebt geluisterd en diegene ook echt begrepen hebt.

Dit is belangrijk want als diegene ook maar een klein beetje het gevoel heeft dat je niet goed geluisterd hebt wordt diegene alleen maar kwader.

Je kunt je excuses aanbieden door bijvoorbeeld te beginnen met; sorry dat ik x heb gedaan en/of y gezegd heb.

4) Vervolgens moet je ook laten zien dat je begrijpt WAAROM hetgeen je gedaan hebt fout is

Je excuses aanbieden is één ding maar vervolgens ook laten zien dat je weet waarom het verkeerd is maakt meer indruk.

Zo weet de ander namelijk dat je er goed over nagedacht hebt en de kans veel groter is dat je diezelfde fout niet meer maakt.

Je voorkomt zo ook dat de ander het gevoel krijgt dat je alleen maar sorry zegt omdat je van de discussie af wilt zijn en het eigenlijk niet meent.

5) Beloof de ander dat je nooit meer dezelfde fout maakt

Het is niet alleen voldoende om je excuses aan te bieden! Je zult de ander ook moeten beloven dat je dezelfde fout niet meer maakt.

Uiteraard moet je jezelf ook aan die belofte houden want anders hebben je woorden – op dat gebied – totaal geen waarde meer.

Misschien zal je partner in het begin een beetje sceptisch zijn maar dat is gewoon een kwestie van vertrouwen terugwinnen.

6) Laat de ander zien wat je gaat doen om te voorkomen dat je dezelfde fout maakt

Nadat je jouw excuses hebt aangeboden en beloofd hebt nooit meer dezelfde fout te maken is het belangrijk dat je laat zien hoe je dat gaat voorkomen.

Zo laat je jouw partner namelijk zien dat je ook echt serieus bent. Dat je niet iemand bent van de loze woorden.

7) Een excuses aanbieden eindigt meestal met vragen om ”vergiffenis”

Nadat je jouw excuses hebt aangeboden en hebt laten zien wat je gaat doen om te voorkomen dat je dezelfde fout maakt is het belangrijk om te vragen of de ander je wilt vergeven.

Wanneer je dat vraagt is het wel belangrijk om aan te geven dat diegene eerlijk mag toegeven als hij of zij dat lastig vind.

In deze fase is openheid erg belangrijk want dan weten jullie beiden waar je aan toe bent.

Mocht diegene het inderdaad lastig vinden om je te vergeven dan is het cruciaal om aan te geven dat je dit respecteert en hem of haar de tijd geeft.

Uiteindelijk zal de ander je wel ECHT moeten vergeven want anders blijft dat tussen jullie in staan en wordt het lastig om een goede relatie te ”scheppen”.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *