Emotionele Verwaarlozing? Alle Signalen En Do’s En Dont’s

Posted by: liefde expert - Posted on:

Emotionele verwaarlozing houdt in dat je partner jou affectie, liefde, warmte en geborgenheid ontzegt en jij daardoor erg ongelukkig wordt.

Tevens krijg je op geen enkele manier steun van je partner. Liefde en affectie kun je nu eenmaal niet van elkaar scheiden!

Dit is overigens niet hetzelfde als emotionele mishandeling. Emotionele mishandeling is wanneer je partner jou bijvoorbeeld voor schut zet bij anderen, jou telkens uitscheld, zonder reden kwaad op je wordt, en je probeert te kleineren.

Herken je de bovenstaande signalen maar weet je niet helemaal zeker of je wel echt te maken hebt met emotionele verwaarlozing? Bekijk voor de zekerheid dan even de onderstaande situaties.

Emotionele verwaarlozing in jullie relatie?

 • Steun: Normaliter behoor je elkaar te steunen en helpen. In jullie relatie is dat echter niet het geval. Jij staat wel klaar voor je partner maar wanneer jij steun nodig hebt krijg je die niet. 
 • Luisterend oor: Jij biedt jouw partner altijd een luisterend oor. Wanneer hij of zij ergens mee zit ben je de eerste die ervoor open staat om te luisteren. Wanneer jij echter wilt praten met iemand heeft diegene altijd iets anders te doen of is diegene druk bezig en is het; nu even niet.
 • Afleiding: Je partner is eigenlijk altijd bezig met iets anders. Zij het hobby’s, werk of iets anders. Je partner besteedt vrijwel geen aandacht aan jou en warmte voel je al helemaal niet.
 • Connectie: Jij probeert voortdurend een connectie te maken met je partner maar diegene blokkeert al je pogingen. Je probeert hem of haar bijvoorbeeld te kussen of knuffelen maar je merkt dat hij of zij daar geen zin in heeft.

Wat moet je niet doen?

 • Opkroppen: als er emotionele verwaarlozing in jullie relatie plaatsvindt is het belangrijk om je emoties niet op te kroppen. De ander zit misschien ergens mee en als je het blijft opkroppen is de kans groot dat je uiteindelijk ontploft en dan snapt de ander jouw extreme reactie misschien niet.
 • Beschuldigen: het is belangrijk om de ander niet te beschuldigen want dan gaat diegene zich verdedigen. Dat resulteert vervolgens in discussies en niet in het gewenste resultaat. Je kunt jezelf het beste kwetsbaar opstellen en op een zo’n vriendelijk mogelijke manier aangeven hoe jij de situatie ervaart. 
 • Conclusies trekken: wanneer je merkt dat je slachtoffer bent van emotionele verwaarlozing is het belangrijk om niet direct conclusies te trekken. Als je jezelf gaat afvragen waarom de ander zo doet bedenkt je brein de meest gekke theorieën. Je kunt het beste gewoon vragen waarom de ander zo doet (zonder de ander het gevoel te geven dat je hem of haar beschuldigt).
 • Passieve houding: emotionele verwaarlozing is verschrikkelijk maar soms nemen we een afwachtende houding aan en doen we niets aan de situatie. Dat is niet alleen slecht voor de relatie maar ook voor jou. Als je maar lang genoeg verwaarloost wordt zul je onzeker worden en dat zal de rest van je leven beïnvloeden. Je moet het probleem oplossen en anders zul je moeten leren loslaten.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de “succes in de liefde” pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

3 replies on “Emotionele Verwaarlozing? Alle Signalen En Do’s En Dont’s”

  Wat me opvalt in dit artikel is dat jullie uitgaan van “onwil” van de verwaarlozende/emotioneel mishandelende partner.
  Maar het kan volgens mij evengoed gaan om “onvermogen”. Althans, zo heb ik het ervaren
  Zelf vond ik onderstaande tekst erg verhelderend (hopelijk kan je engels): 5 kenmerken van emotionele mishandeling in een relatie;

  5 signs of an emotionally abusive relationship;
  – you walk on eggshells, to avoid upsetting your partner
  – your feelings and opinions are rarely validated
  – your partner is mistrustful of you, for no reason
  – you feel like you are unable to discuss problems in the relationship
  – you feel stuck or confused, most of the time

   Zo herkenbaar….maar wat kan je/ik doen? Ik heb mezelf emotioneel verwaarloosd omdat hij mij verwaarloost. En natuurlijk….mijn ouders verwaarloosden mij emotioneel ook! Niets is bespreekbaar met mijn man over wat er tussen ons speelt en over hém kunnen we het helemààl niet hebben. Zo vermoeiend. Ik cijfer mezelf, mijn emoties weg, stom genoeg compenseer ik het met allerlei materiele zaken (nee geen kleding of dat soort dingen). Ik weet gewoon niet meer wat ik moet.

   Bedankt voor je reactie. Lees anders eens “beslissing nemen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *